Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
23 maj, 2018

Utvecklat samarbete Öst-Väst är temat när Österbottens förbund besöker Umeå

Kvarkenförbindelsen har stor betydelse för att länka samman både Öster- och Västerbotten och övriga Europa. Investeringar i en ny färja är inom räckhåll samtidigt som arbetet med fortsatt utveckling av Umeå hamn fortlöper. Under ett studiebesök från Österbottens förbund mellan 24 – 25 maj diskuteras det fördjupade samarbetet regionerna emellan i Umeå.

Tre Norrlandslän i samarbete om psykisk ohälsa

Runt om i landet arbetar föreningen Hjärnkolls ambassadörer för att på olika sätt förbättra attityderna och fördomarna kring psykisk ohälsa. Det krävs mer öppenhet och fler kunskaper.

Till (H)järnkoll
(H)järnkoll

Västerbotten i Almedalen 2017

För sjunde året i rad fanns Västerbotten på plats under Almedalsveckan i Visby, 2-9 juli 2017. Ett program fullspäckat av aktiviteter fyllde Västerbottens lokaler runt om i Visby. Nya samarbeten växte fram, kontakter knöts och idéer väcktes hos Västerbotten i Almedalen 2017.

Till Almedalen
Almedalen

Livslång kärlek hos Galleri Alva i maj

Under maj visas fotograf Rebecka Uhlins utställning “Aina & Tage” på Galleri Alva. Utställningen är baserad på ett sex år lång fotoprojekt, dokumenterat med analog kamera. Fredag den 4 maj kl.12 hålls vernissage, och utställningen pågår fram till 29 maj 2018.

Till Alva kultur
Alva kultur

Barnens Littfest avslutar bokveckan i Umeå

Den årliga litteraturfestivalen “Littfest” har knoppat av sig i en miniversion för barn upp till 15 år. Söndag den 18 mars avslutas Littfest och bokveckan i Umeå med Barnens Littfest, i samarbete med bland annat Länsbiblioteket i Västerbotten.

Till barn och unga
barn och unga

Regionala livsmedelsstrategier 31 januari

Regionala livsmedelsstrategier – regioner i samverkan

Till Bioekonomiskt nätverk
Bioekonomiskt nätverk

Ett första utkast kring kompetens, arbetssätt och teknisk miljö för det datadrivna labbet

Ett första utkast som försöker beskriva det datadrivna labbet lite mer konkret finns här: utkast utformning av datadrivet labb Som synes finns det en del kompromisser och jämkningar gjorda.

Till Blogg: Ladds
Blogg: Ladds

PROJEKT MORA – spår i en ny region 

Från Ernst och Guld-Martin, via Assar och Toini till Teodor och Linn. Den Västerbottniska traditionen på längdskidor har varit och är stark. För att hedra detta har ett enhetsövergripande projekt tagits fram. I detta projekt möts de digitala näringarna, utbildning, analys, utbildning m.fl. för att tillsammans tänka mindre och arbeta mer. Projekt MORA har som målsättning […]

Till Blogg: Projekt Mora
Blogg: Projekt Mora

Brukarrevision av verksamhet i Timrå kommun

Kunskapscentrums Fou-panel har genomfört en revision av en sysselsättningsverksamhet i Timrå. Det är glädjande att panelens tjänster även efterfrågas utanför Västerbotten.

Till Brukarinflytande
Brukarinflytande

Debatt: Brister i exportstatistik hotar svensk konkurrenskraft

Bilden av svensk export är skev, då dagens beräkningsmodell inte tar tillräcklig hänsyn till regional fördelning. Det riskerar i sin tur att styra investeringar och stöd för att öka exporten till fel del av landet.

Till Debatt
Debatt

Digital transformation nödvändigt för att klara välfärdsutmaningarna

Den digitala transformationen innebär stora förändringar och då är det viktigt att ha kunskap och känna trygghet i rollen som beslutsfattare. Under Umeåregionens kommunstyrelseseminarium i slutet av april definierades begreppet digitalisering, och diskussion fördes kring hur beslutsfattare faktiskt kan påverka utvecklingen.

Till Digitala Västerbotten
Digitala Västerbotten

Västerbottensdesign tar sig till Milano

Under året har projektet Krenova arbetat för att visa upp design från Norrbotten och Västerbotten, med en internationell marknad i fokus, då efterfrågan på småskalig svensk design ökar. Under design- och möbelveckan i Milano 2018 representeras Västerbotten av formgivarna Cecilia Granlund, Per Enoksson och företaget Hikki.

Till Exportcentrum
Exportcentrum
En blå himmel i bakgrunden där delar av svenska och EU-flaggan syns vajandes i vinden.

EU:s socialfond: nya utlysningar riktade mot arbetslösa eller arbetslösa

Nu kan företag, kommuner, myndigheter och regioner söka medel ur EU:s socialfond, programområde 2 ”ökade övergångar till arbete” och programområde 1 ”Kompetensförsörjning för en stärkt arbetsmarknad”.

Till Finansiering
Finansiering

Första hjälpare utbildas i Vindelns FHS

En kurs hälsopedagoger vid Vindelns folkhögskola genomgick under april en 12 timmars utbildning  till diplomerad första hjälpare till psykisk hälsa.

Till Första hjälpen till psykisk hälsa - MHFA
Första hjälpen till psykisk hälsa - MHFA

Inbjudan till inspiration/utbildningsdag med Senior Alert

FoU välfärd, region Västerbotten erbjuder en inspiration och utbildningsdag den 15/11 med Senior Alert i Lycksele på Ansia

Till FoU Äldre
FoU Äldre

Norrländska demensdagen 2018

För tredje gången arrangeras den uppskattade Norrländska Demensdagen i Umeå.

Till FoU Välfärd
FoU Välfärd

Utbildning av nya panelenmedarbetare

Bilden visar kursinslaget om bibliotekskunskap. Att söka relevanta artiklar i databaser är en förutsättning för att bedriva forskning.

Till FoU-panelen
FoU-panelen

Ytterligare medarrangör klar för Västerbotten på Grand Hôtel

Nu står det klart att även Sparbanksstiftelsen Norrland är klar som medarrangör till Västerbotten på Grand Hôtel. Det är en utvecklingskraftig aktör som tillsammans med Skellefteå Kraft och Region Västerbotten gör de tre veckorna på Grand Hôtel till en ännu starkare plattform för länets företag.

Till Grand Hôtel
Grand Hôtel

Aktuell socialpolitik 2018

Region Västerbotten och Norrbottens Kommuner hälsar socialchefer och socialnämndpresidier till den årliga konferensen: Aktuell socialpolitik 2018 som i år hålls i Lycksele 22-24 maj

Till Hälsa
Hälsa

Fond för motverka arbetslöshet, fattigdom och utanförskap

– Europeiska socialfonden, ESF är en av våra absolut viktigaste strukturfonder. Den är ett verktyg att hitta lösningar på sociala utmaningar som arbetslöshet, fattigdom och utanförskap, berättar Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.
Torsdag den 28 augusti, Hotell Aurum, Skellefteå 9.30–15.00

Till Infomix
Infomix

Utvecklat samarbete Öst-Väst är temat när Österbottens förbund besöker Umeå

Kvarkenförbindelsen har stor betydelse för att länka samman både Öster- och Västerbotten och övriga Europa. Investeringar i en ny färja är inom räckhåll samtidigt som arbetet med fortsatt utveckling av Umeå hamn fortlöper. Under ett studiebesök från Österbottens förbund mellan 24 – 25 maj diskuteras det fördjupade samarbetet regionerna emellan i Umeå.

Till Internationellt
Internationellt

​Möte om den digitala framtiden i samband med Mötesplats Lycksele

I en upptaktskonferens till Mötesplats Lycksele, 29 – 30 maj, ges framtidsspaning, djupdykningar och konkreta råd för digital utveckling. Moderator Annakarin Nyberg guidar oss med fokus på framtidens ledarskap, digitala möjliggörare och utmaningar. Darja Isaksson, Sveriges mäktigaste opinionsbildare inspirerar och provocerar med tankeväckande frågor.

Till IT
IT

Spelföretag från regionen visas upp i Texas

Fyra spelutvecklare från Västerbotten deltar vid den världskända mässan South by Southwest i Austin, Texas, under vecka 11.

Till IVB
IVB

Välkommen till Kollektivtrafikens dag den 26 september i Umeå!

Kollektivtrafik utvecklas bäst som en del av en genomtänkt helhet där den fysiska miljön är inbjudande för den som till exempel går, cyklar, åker elmoped, rullar rullstol eller väntar på bussen.

Till Kollektivtrafikmyndigheten
Kollektivtrafikmyndigheten

Inbjudan till industridialog kompetensförsörjning (Skellefteå)

Utifrån vårt uppdrag att stötta det regionala kompetensförsörjningsarbetet bjuder Region Västerbotten tillsammans med Umeå kommuns Näringslivskontor in till dialog där vi vill lyfta Yrkeshögskolan som utbildningsform.

Till Kompetensförsörjning
Kompetensförsörjning

​Västerbottens kulturstipendier 2018

Ett säkert vårtecken är när Region Västerbottens förbundsstyrelse avslöjar vilka kreativa personligheter i länet som föräras de årliga kulturstipendierna.

Till Kultur
Kultur

Utbildningsdag 28 maj om kultur för seniorer i Lycksele

Totalt 80 chefer och personal, inom äldreomsorgen, deltar i den tredje och sista utbildningsdagen Tema Musik 28 maj i Lycksele. Utbildningen arrangeras av Kultur för seniorer – Kultur och hälsa vid Region Västerbotten.

Till Kultur för seniorer
Kultur för seniorer

Hur kan Yrkeshögskolan bidra till att lösa industrins kompetensförsörjningsbehov?

Svensk industri går på högvarv och Västerbotten är inget undantag. En förutsättning för att växa och utveckla sin konkurrenskraft är tillgång till rätt kompetens, något som visat sig vara en stor utmaning för många företag. Konsekvenserna?

Till Kurs & konferens
Kurs & konferens

Värdeskapande innovation via Artificiell intelligens

Under hösten har en serie workshoptillfällen med fokus på datadriven innovation och Artificiell Intelligens (AI) arrangerats under Region Västerbottens projekt LADDS (Lab för det datadrivna samhället). Syftet har varit att visa vad som händer inom området Artificiell Intelligens och hur man på ett relativt enkelt sätt kan komma igång och använda det inom sin egen verksamhet.

Till Ladds - labb för det datadrivna samhället
Ladds - labb för det datadrivna samhället

​Författarskap i starkt fokus för Länsbiblioteket i Västerbotten

Länsbiblioteket i Västerbotten lägger i en högre växel för att stärka litteraturen som konstform och synliggöra författarna. Under april månad arrangeras flertalet litteraturfrämjande aktiviteter runt om i länet, och förhoppningen om många besökare är stark.

Till Länsbiblioteket
Länsbiblioteket

Case Management utbildningen

Vill Du veta mer om utbildningen och dess innehåll kan Du vända dig till oss. Inom kort går vi ut med en intresseförfrågan om att genomföra utbildningen en andra omgång. Den blir i så fall webbaserad, och på så sätt enklare att förena med det dagliga arbetet. Får vi ihop 25 intresseanmälningar, så kör vi med start till hösten 2017.

Till Länsutbildningsplanen
Länsutbildningsplanen

Biblioteksutvecklare

Nu söker Region Västerbotten:
Biblioteksutvecklare
Tjänsten är en allmän visstidsanställning, heltid, till och med 2020-12-31, under förutsättning att statligt beslut fattas. Tillträde snarast.

Placeringsort: Umeå

Till Lediga jobb
Lediga jobb

Se filmerna från ”Författaren och det litterära uttrycket i en digital värld” – seminarium den 10/4 i Skellefteå under Berättarfestivalen

Hur behöver författaren förändra sitt litterära uttryck när hen skriver för olika digitala plattformar och publikationsformer? Vad händer med språket? Vad händer i mötet med läsaren?

Till Litteratur i Västerbotten
Litteratur i Västerbotten

Utbildning i fjärrundervisning under två dagar på Umeå Folkets Hus!

Mediacenter på Region Västerbotten utbildar 30 lärare i fjärrundervisning under två dagar 26-27 april.

Till MediaCenter
MediaCenter
Bild på webbsida för test av kunskapsstöd

Testa kunskapsstöd för primärvård

Under februari-mars 2018 har alla landsting och regioner en testperiod på Medibas och Best Practice, två kunskapsstöd för primärvård.

Till Medicinsk biblioteksverksamhet
Medicinsk biblioteksverksamhet

Upphandling av livsmedel till offentliga kök

Torsdag den 3 maj kl.10-15 bjuder Region Västerbotten, Upphandlingsmyndigheten, Länsstyrelsen Västerbotten och LRF Västerbotten in till en dag för dialog om upphandling av mat till offentliga kök.

Till Mer mat från Västerbotten
Mer mat från Västerbotten

Idéverkstad med RUGGEDISED – ”Lätt att göra rätt.”

I ett samarbete mellan projektet Ruggedised och länets innovationsprocess ”Innovationsloopen” (som drivs av Region Västerbotten) anordnas nu en workshop, en Idéverkstad, för att ytterligare bidra till hållbar utveckling.
– Det är en angelägen fråga och med goda möjligheter till förverkligande av de idéer och koncept som vi jobbar fram under dagen, säger processledare Nicklas Berglund.

Till Miljö - Energi
Miljö - Energi

​Workshop om jämställdhet på Vindelns Folkhögskola

För att bidra ytterligare till jämlikhets- och jämställdhetsarbetet arrangerar Vindelns Folkhögskola, Make Equal och Region Västerbotten en workshop inom ramen för länets innovationsprocess –

Till Mötesplats Lycksele
Mötesplats Lycksele

​Krenovaföretag startar internationell Kickstarterkampanj

Krenovabaserade spelföretaget Strangewood Studios startade den 1 maj en Kickstarterkampanj, med målet att nå budget för att släppa sitt egenproducerade rollspel. Om målet uppnås under kampanjens 45 dagar släpps spelet redan i februari 2019. Företaget är en av flera spelproducenter som börjat sin resa hos Krenova.

Till Näringsliv
Näringsliv

Alva kultur i april

Vernissage med Erik Hurst, stickcafé med högläsning, broderi och besök av Smultronstället

Till Ö-används ej
Ö-används ej

Dataskyddsförordningen (GDPR) träder i kraft

EU:s nya dataskyddsförordning kommer att träda i kraft i samtliga EU:s medlemsländer från den 25 maj 2018. Förordningen innehåller regler om hur man får behandla personuppgifter och syftar till att skydda de grundläggande fri- och rättigheterna.

Till Om oss
Om oss

Debatt: Alla unga i Västerbotten kan jobba eller studera

I Västerbotten pågår ett intensivt arbete för att minska antalet unga som inte slutför sina gymnasiestudier och som hamnar i utanförskap. Genom samverkan mellan skolor, kommuner och arbetsgivare vill vi att fler unga ges en chans att bli en del i samhället.

Till Plug In Västerbotten
Plug In Västerbotten

Psykeveckan Västerbotten V45

Här finns program för Psykeveckan Västerbotten

Till Psykeveckan i Västerbotten
Psykeveckan i Västerbotten

Stresskonferens i Lycksele 2018-05-03

Region Västerbotten i samverkan med Stresskliniken, Västerbottens läns landsting bjuder in till ett seminarium omkring stressrelaterad ohälsa

Till Psykisk hälsa i samverkan
Psykisk hälsa i samverkan

OECD publicerar rapport över viktiga tillväxtförutsättningar i norr

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har kartlagt framtida utmaningar och möjligheter i bland annat Västerbotten. Måndagen den 13 mars publicerades officiellt den studie som genomförts på regionerna i Northern Sparsely Populated Areas, NSPA. OECD presenterade rapporten på plats i Bryssel inför ledande företrädare från EU samt de berörda ländernas regeringar och regioner i NSPA.

Till Regional utvecklingsplanering
Regional utvecklingsplanering

Regionrådet om arbetet framåt efter beskedet om utebliven region Norrland

Efter gårdagens besked om att region Norrland inte bildas 2019 vill regionrådet Erik Bergkvist slå fast nya vägar framåt i det regionala utvecklingsarbetet.

Till Regionfrågan
Regionfrågan

Ny landstings- och regiondirektör i Västerbotten

Nu är det klart att Kent Ehliasson blir ny landstings- och regiondirektör för den regionkommun som bildas i Västerbotten från och med den 1 januari 2019. Den nya landstings- och regiondirektören tillträder sin tjänst 1 november 2018.

Till Regionkommun 2019
Regionkommun 2019

Alva kultur i maj månad

Konsert med Algesten, vernissage med Rebecka Uhlin, kördag, reseberättelse och plantdag

Till Sjukhusbiblioteken
Sjukhusbiblioteken

Lycksele sjukhusbibliotek i april

Medicinsk biblioteksverksamhet och jorden runt på cykel, musikcafé och stickcafé, utställningar och boksläpp

Till Sjukhusbiblioteket i Lycksele
Sjukhusbiblioteket i Lycksele

Skellefteå sjukhusbibliotek i april

Berättarfestivalen på sjukhusbiblioteket

Till Sjukhusbiblioteket i Skellefteå
Sjukhusbiblioteket i Skellefteå

Regeringen vill att EU ska satsa på Norrbotniabanan

Infrastrukturminister Tomas Eneroth bekräftade under onsdagen att regeringen nu söker stöd hos EU-kommissionen för att förverkliga en ny tågsträcka från Stockholm till Haparanda, vilket skulle innebära förverkligande av både Nya Ostkustbanan och Norrbotniabanan.

Till Transport
Transport

Över 70 företag i Västerbotten engagerade i stort internationellt arrangemang

På söndag välkomnas researrangörer från Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Kina, Indien och en rad andra länder till ett vårvackert Umeå och Visit Swedens Swedish Workshop.

Till Turism
Turism

Andreas Machado vann årets tungviktare på VAFF filmfestival

​VAFF filmfestivals 20 års jubileum lördag 12 september blev en trevlig tillställning som lockade ett 70 tal besökare. Filmaren Andreas Machado vann klassen för årets tungviktare.

Till Ung kultur
Ung kultur

Spridningskonferens Barn och ungas hälsa

David Eberhard inledde den årliga länskonferensen med humoristisk touch i en föreläsning kring barnuppfostran och barn och ungas hälsa. Eftermiddagen gav utrymme för diskussion kring arbetet med ungas hälsa och ohälsa utifrån ett antal goda exempel från länet. På plats fanns förtroendevalda, chefer och medarbetare inom kommun och landsting som arbetar med barn och ungdomar.

Till Unga
Unga

Multibranscharena Framtidens yrken och kompetenser:

- Både kris och guldläge på Västerbottens arbetsmarknad!

En diger blandning av föreläsare, deltagare från nio olika branscher i Västerbotten, studie- och yrkesvägledare och utbildningsanordnare samlades på årets upplaga av Multibranscharena den 19 april. Totalt var det 150 deltagare som fördjupade sig i frågor rörande framtidens yrken och kompetenser med syftet att få en ännu bättre koll på branschernas specifika behov av yrken och kompetenser i Västerbotten. Dagen anordnades av Region Västerbotten som en aktivitet inom regeringsuppdraget för regional kompetensförsörjning.

Till Utbildning
Utbildning