Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Tre Norrlandslän i samarbete om psykisk ohälsa

Runt om i landet arbetar föreningen Hjärnkolls ambassadörer för att på olika sätt förbättra attityderna och fördomarna kring psykisk ohälsa. Det krävs mer öppenhet och fler kunskaper.

Till (H)järnkoll
(H)järnkoll

Se seminarierna från Almedalen 2018

Här finns alla seminarier som var på Novgorodgränd 1 och Björngränd under Almedalen 2018 att se.

Till Almedalen
Almedalen

En bred komposition av konst på Galleri Alva under sommarmånaderna

Nu tar sommarutställningen vid på Galleri Alva. En sammansättning av konst som genom åren köpts in av Västerbottens läns landsting men ännu inte ställts ut. Utställningen invigs med vernissage fredag den 15 juni kl.12.00.

Till Alva kultur
Alva kultur

Bli källkritisk med Bamse!

Det är alltid viktigt att vara källkritisk. Det går att lära sig tidigt, och att hjälpa barn till en vana att ställa egna frågor om sådant de ser eller hör går fort. Därför gör Länsbiblioteket i Västerbotten en satsning på Fritids+bibblan=SANT!   Inför höstens val, som kommer att bli omtumlande tror många, särskilt i kombination med […]

Till barn och unga
barn och unga

Fossilfrihet – med eller utan palmolja?

Frågan diskuterades under seminariet som Sveriges Regioners Bioekonomiska Nätverk arrangerade under Almedalsveckan i Visby.

Till Bioekonomiskt nätverk
Bioekonomiskt nätverk

Ett första utkast kring kompetens, arbetssätt och teknisk miljö för det datadrivna labbet

Ett första utkast som försöker beskriva det datadrivna labbet lite mer konkret finns här: utkast utformning av datadrivet labb Som synes finns det en del kompromisser och jämkningar gjorda.

Till Blogg: Ladds
Blogg: Ladds

PROJEKT MORA – spår i en ny region 

Från Ernst och Guld-Martin, via Assar och Toini till Teodor och Linn. Den Västerbottniska traditionen på längdskidor har varit och är stark. För att hedra detta har ett enhetsövergripande projekt tagits fram. I detta projekt möts de digitala näringarna, utbildning, analys, utbildning m.fl. för att tillsammans tänka mindre och arbeta mer. Projekt MORA har som målsättning […]

Till Blogg: Projekt Mora
Blogg: Projekt Mora

Brukarrevision av verksamhet i Timrå kommun

Kunskapscentrums Fou-panel har genomfört en revision av en sysselsättningsverksamhet i Timrå. Det är glädjande att panelens tjänster även efterfrågas utanför Västerbotten.

Till Brukarinflytande
Brukarinflytande

Sverige behöver ett starkare EU

Sverige har allt att tjäna på ett starkare EU, för det krävs ökat politiskt ansvar och mer gemensamma resurser, skriver regionråd Erik Bergkvist (S), Region Västerbotten, som vill se en höjd medlemsavgift för Sverige samt egen beskattningsrätt för EU.

Till Debatt
Debatt

Digital transformation nödvändigt för att klara välfärdsutmaningarna

Den digitala transformationen innebär stora förändringar och då är det viktigt att ha kunskap och känna trygghet i rollen som beslutsfattare. Under Umeåregionens kommunstyrelseseminarium i slutet av april definierades begreppet digitalisering, och diskussion fördes kring hur beslutsfattare faktiskt kan påverka utvecklingen.

Till Digitala Västerbotten
Digitala Västerbotten

Västerbottensdesign tar sig till Milano

Under året har projektet Krenova arbetat för att visa upp design från Norrbotten och Västerbotten, med en internationell marknad i fokus, då efterfrågan på småskalig svensk design ökar. Under design- och möbelveckan i Milano 2018 representeras Västerbotten av formgivarna Cecilia Granlund, Per Enoksson och företaget Hikki.

Till Exportcentrum
Exportcentrum
En blå himmel i bakgrunden där delar av svenska och EU-flaggan syns vajandes i vinden.

Den sjätte ansökningsomgången inom Norra Periferi och Arktisprogrammet är nu öppen!

Utlysningen öppnar den 6:e juli 2018 och kommer stänga den 30:e november 2018.

Till Finansiering
Finansiering

Första hjälpare utbildas i Vindelns FHS

En kurs hälsopedagoger vid Vindelns folkhögskola genomgick under april en 12 timmars utbildning  till diplomerad första hjälpare till psykisk hälsa.

Till Första hjälpen till psykisk hälsa - MHFA
Första hjälpen till psykisk hälsa - MHFA

Inbjudan till inspiration/utbildningsdag med Senior Alert

FoU välfärd, region Västerbotten erbjuder en inspiration och utbildningsdag den 15/11 med Senior Alert i Lycksele på Ansia

Till FoU Äldre
FoU Äldre

Norrländska demensdagen 2018

För tredje gången arrangeras den uppskattade Norrländska Demensdagen i Umeå.

Till FoU Välfärd
FoU Välfärd

Utbildning av nya panelenmedarbetare

Bilden visar kursinslaget om bibliotekskunskap. Att söka relevanta artiklar i databaser är en förutsättning för att bedriva forskning.

Till FoU-panelen
FoU-panelen

Ytterligare medarrangör klar för Västerbotten på Grand Hôtel

Nu står det klart att även Sparbanksstiftelsen Norrland är klar som medarrangör till Västerbotten på Grand Hôtel. Det är en utvecklingskraftig aktör som tillsammans med Skellefteå Kraft och Region Västerbotten gör de tre veckorna på Grand Hôtel till en ännu starkare plattform för länets företag.

Till Grand Hôtel
Grand Hôtel

Vägledning till Avtal om övertagande av Hälso- och sjukvård i ordinärt boende mellan landstinget och kommunerna i Västerbottens län

Länets kommuner övertog den 1 september 2013 hälso- och sjukvårdsinsatser i ordinärt boende från landstinget i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen (2017:30).

Till Hälsa
Hälsa

Fond för motverka arbetslöshet, fattigdom och utanförskap

– Europeiska socialfonden, ESF är en av våra absolut viktigaste strukturfonder. Den är ett verktyg att hitta lösningar på sociala utmaningar som arbetslöshet, fattigdom och utanförskap, berättar Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.
Torsdag den 28 augusti, Hotell Aurum, Skellefteå 9.30–15.00

Till Infomix
Infomix

Debatt: Sverige behöver ett starkare EU

Sverige borde betala mer för EU. Det säger Erik Bergkvist (S) idag i Dagens samhälle. EU:s medlemsländer har stora utmaningar framför sig i och med att Storbritannien lämnar EU. Då är åtgärder som högre medlemsavgift och egen beskattningsrätt nödvändiga.

Till Internationellt
Internationellt

​Möte om den digitala framtiden i samband med Mötesplats Lycksele

I en upptaktskonferens till Mötesplats Lycksele, 29 – 30 maj, ges framtidsspaning, djupdykningar och konkreta råd för digital utveckling. Moderator Annakarin Nyberg guidar oss med fokus på framtidens ledarskap, digitala möjliggörare och utmaningar. Darja Isaksson, Sveriges mäktigaste opinionsbildare inspirerar och provocerar med tankeväckande frågor.

Till IT
IT

Almedalen 2018: Bilden av regional tillväxt är fel

Region Västerbotten och Västra Götalandsregionen arrangerar i Almedalen ett seminarium om hur missvisande statistik och förutfattade meningar om företagande, export och geografi kan påverka politiska beslut.

Till IVB
IVB

Avgiftsfri busstrafik för ungdomar i sommar

Den 30 maj tog Arbetsutskottet i Region Västerbotten beslut om att införa avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar i Västerbotten under sommaren 2018. Ungdomarna får ett erbjudande om Sommarlovsbiljetten som gäller från den 18 juni till den 19 augusti 2018.

Till Kollektivtrafikmyndigheten
Kollektivtrafikmyndigheten

Inbjudan till industridialog kompetensförsörjning (Skellefteå)

Utifrån vårt uppdrag att stötta det regionala kompetensförsörjningsarbetet bjuder Region Västerbotten tillsammans med Umeå kommuns Näringslivskontor in till dialog där vi vill lyfta Yrkeshögskolan som utbildningsform.

Till Kompetensförsörjning
Kompetensförsörjning

Biblioteken, segregationen och integrationen

Tre seminariedagar inom projektet ”Samla ord på biblioteket”, som Länsbiblioteket i Västerbotten driver, med stöd av Länsstyrelsen i Västerbotten.

Till Kultur
Kultur

Utbildningsdag 28 maj om kultur för seniorer i Lycksele

Totalt 80 chefer och personal, inom äldreomsorgen, deltar i den tredje och sista utbildningsdagen Tema Musik 28 maj i Lycksele. Utbildningen arrangeras av Kultur för seniorer – Kultur och hälsa vid Region Västerbotten.

Till Kultur för seniorer
Kultur för seniorer

Affärer i Japan

Regional exportsamverkan Västerbotten bjuder in till ett seminarium om Affärer i Japan Fredag 17 augusti, kl. 09.00-12.00, Campus Skellefteå Budokan (Campushallen)

Till Kurs & konferens
Kurs & konferens

Värdeskapande innovation via Artificiell intelligens

Under hösten har en serie workshoptillfällen med fokus på datadriven innovation och Artificiell Intelligens (AI) arrangerats under Region Västerbottens projekt LADDS (Lab för det datadrivna samhället). Syftet har varit att visa vad som händer inom området Artificiell Intelligens och hur man på ett relativt enkelt sätt kan komma igång och använda det inom sin egen verksamhet.

Till Ladds - labb för det datadrivna samhället
Ladds - labb för det datadrivna samhället

Språknätverket: föreläsning med Barbro Bruce

Den 23/5 bjöd Länsbiblioteket i Västerbotten och Västerbottens språknätverk, tillsammans med Umeå kommuns språknätverk, in till en föreläsning om små barns språkutveckling med Barbro Bruce. Föreläsningen var en del av det regionala projekt som Länsbiblioteket med flera aktörer kommer att jobba med framöver, nämligen Småprat (Bokstart i Västerbotten). Här finns nu hennes föreläsning, samt den […]

Till Länsbiblioteket
Länsbiblioteket

Case Management utbildningen

Vill Du veta mer om utbildningen och dess innehåll kan Du vända dig till oss. Inom kort går vi ut med en intresseförfrågan om att genomföra utbildningen en andra omgång. Den blir i så fall webbaserad, och på så sätt enklare att förena med det dagliga arbetet. Får vi ihop 25 intresseanmälningar, så kör vi med start till hösten 2017.

Till Länsutbildningsplanen
Länsutbildningsplanen

Medicinsk Bibliotekarie

Nu söker Region Västerbotten:
Medicinsk bibliotekarie
Tjänsten är en tillsvidaretjänst på heltid, med tillsättning snarast eller efter överenskommelse
Placeringsort: Skellefteå lasarett, sjukhusbiblioteket

Till Lediga jobb
Lediga jobb

Se filmerna från ”Författaren och det litterära uttrycket i en digital värld” – seminarium den 10/4 i Skellefteå under Berättarfestivalen

Hur behöver författaren förändra sitt litterära uttryck när hen skriver för olika digitala plattformar och publikationsformer? Vad händer med språket? Vad händer i mötet med läsaren?

Till Litteratur i Västerbotten
Litteratur i Västerbotten

Utbildning i fjärrundervisning under två dagar på Umeå Folkets Hus!

Mediacenter på Region Västerbotten utbildar 30 lärare i fjärrundervisning under två dagar 26-27 april.

Till MediaCenter
MediaCenter
Bild på webbsida för test av kunskapsstöd

Testa kunskapsstöd för primärvård

Under februari-mars 2018 har alla landsting och regioner en testperiod på Medibas och Best Practice, två kunskapsstöd för primärvård.

Till Medicinsk biblioteksverksamhet
Medicinsk biblioteksverksamhet

Upphandling av livsmedel till offentliga kök

Torsdag den 3 maj kl.10-15 bjuder Region Västerbotten, Upphandlingsmyndigheten, Länsstyrelsen Västerbotten och LRF Västerbotten in till en dag för dialog om upphandling av mat till offentliga kök.

Till Mer mat från Västerbotten
Mer mat från Västerbotten

Idéverkstad med RUGGEDISED – ”Lätt att göra rätt.”

I ett samarbete mellan projektet Ruggedised och länets innovationsprocess ”Innovationsloopen” (som drivs av Region Västerbotten) anordnas nu en workshop, en Idéverkstad, för att ytterligare bidra till hållbar utveckling.
– Det är en angelägen fråga och med goda möjligheter till förverkligande av de idéer och koncept som vi jobbar fram under dagen, säger processledare Nicklas Berglund.

Till Miljö - Energi
Miljö - Energi

​Workshop om jämställdhet på Vindelns Folkhögskola

För att bidra ytterligare till jämlikhets- och jämställdhetsarbetet arrangerar Vindelns Folkhögskola, Make Equal och Region Västerbotten en workshop inom ramen för länets innovationsprocess –

Till Mötesplats Lycksele
Mötesplats Lycksele

Medtechtour– drivkraft för framtidens sjukvård

Arbetar du inom vården använder du förmodligen någon form av medicinteknisk utrustning i din vardag.

Är du nyfiken på vad som är under utveckling?

Vill du ligga i framkant?

Till Näringsliv
Näringsliv

Arbetet med en ny regional utvecklingsstrategi är igång

Under hösten inleds det breda dialogarbetet för att ta fram en ny regional utvecklingsstrategi (RUS) som ska vara det ledande dokumentet för utvecklingsarbete i Västerbotten från 2020 och framåt.

Till Om oss
Om oss

Debatt: Alla unga i Västerbotten kan jobba eller studera

I Västerbotten pågår ett intensivt arbete för att minska antalet unga som inte slutför sina gymnasiestudier och som hamnar i utanförskap. Genom samverkan mellan skolor, kommuner och arbetsgivare vill vi att fler unga ges en chans att bli en del i samhället.

Till Plug In Västerbotten
Plug In Västerbotten

Psykeveckan Västerbotten V45

Här finns program för Psykeveckan Västerbotten

Till Psykeveckan i Västerbotten
Psykeveckan i Västerbotten

Workshop om samarbete kring ungas psykiska hälsa

Deltagare från Norge, Finland och Sverige en workshop om framtida nordiskt samarbete kring ungas psykiska hälsa, Umeå den 13 juni

Till Psykisk hälsa i samverkan
Psykisk hälsa i samverkan

OECD publicerar rapport över viktiga tillväxtförutsättningar i norr

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har kartlagt framtida utmaningar och möjligheter i bland annat Västerbotten. Måndagen den 13 mars publicerades officiellt den studie som genomförts på regionerna i Northern Sparsely Populated Areas, NSPA. OECD presenterade rapporten på plats i Bryssel inför ledande företrädare från EU samt de berörda ländernas regeringar och regioner i NSPA.

Till Regional utvecklingsplanering
Regional utvecklingsplanering

Regionrådet om arbetet framåt efter beskedet om utebliven region Norrland

Efter gårdagens besked om att region Norrland inte bildas 2019 vill regionrådet Erik Bergkvist slå fast nya vägar framåt i det regionala utvecklingsarbetet.

Till Regionfrågan
Regionfrågan

Klart: Det blir en region 2019

Den 19 juni beslutade Riksdagen att det regionala utvecklingsansvaret överförs till samtliga landsting i landet. Det innebär att Västerbottens läns landsting och Region Västerbotten bildar region från och med den 1 januari 2019.

Till Regionkommun 2019
Regionkommun 2019

Alva kultur i maj månad

Konsert med Algesten, vernissage med Rebecka Uhlin, kördag, reseberättelse och plantdag

Till Sjukhusbiblioteken
Sjukhusbiblioteken

Lycksele sjukhusbibliotek i juni

Musik, litteratur och växter

Till Sjukhusbiblioteket i Lycksele
Sjukhusbiblioteket i Lycksele

Sommar på sjukhusbiblioteket i Skellefteå

Nu är det snart sommar, och med det kommer sommaröppethållandet på sjukhusbiblioteket.

Till Sjukhusbiblioteket i Skellefteå
Sjukhusbiblioteket i Skellefteå

Glädjebesked: Norra Sveriges betydelse återigen bekräftad

Idag har regeringen meddelat att Norrbotniabanan ingår i listan av prioriterade infrastrukturprojekt som Sverige ska investera i kommande 12 år, Nationell plan för transportinfrastrukturen 2018-2029. I regeringens förslag föreslås att sträckan mellan Umeå och Dåva ska påbörjas 2018. Därefter fortsätter bygget från Dåva norrut mot Skellefteå så fort som det är möjligt.

Till Transport
Transport

Invigning av holländsk chartersatsning till Skellefteå

Den 13 juni anlände det första sommarcharterflyget till Skellefteå Airport. Chartern drivs av den holländska turoperatören Voigt Travel med avresa från Rotterdam till Skellefteå i en triangulering med finska Rovaniemi. Dagens ankomst var den första av en 14 veckor lång charterperiod till Skellefteå från Holland.

Till Turism
Turism

Andreas Machado vann årets tungviktare på VAFF filmfestival

​VAFF filmfestivals 20 års jubileum lördag 12 september blev en trevlig tillställning som lockade ett 70 tal besökare. Filmaren Andreas Machado vann klassen för årets tungviktare.

Till Ung kultur
Ung kultur

Spridningskonferens Barn och ungas hälsa

David Eberhard inledde den årliga länskonferensen med humoristisk touch i en föreläsning kring barnuppfostran och barn och ungas hälsa. Eftermiddagen gav utrymme för diskussion kring arbetet med ungas hälsa och ohälsa utifrån ett antal goda exempel från länet. På plats fanns förtroendevalda, chefer och medarbetare inom kommun och landsting som arbetar med barn och ungdomar.

Till Unga
Unga

Hur kan Yrkeshögskolan bidra till att lösa industrins kompetensförsörjningsbehov?

Svensk industri går på högvarv och Västerbotten är inget undantag. En förutsättning för att växa och utveckla sin konkurrenskraft är tillgång till rätt kompetens, något som visat sig vara en stor utmaning för många företag. Konsekvenserna?

Till Utbildning
Utbildning