NYHETER 2022-12-01

Tidsbokning för influensavaccination öppen för alla

Från och med idag kan alla som vill vaccinera sig mot influensa boka tid. Årets influensasäsong kan bli intensiv, men den som är vaccinerad har ett gott skydd mot allvarlig sjukdom.

Kvinna vaccineras av sjuksköterska med munskydd och visir.

Vaccination mot influensa rekommenderas till alla som riskerar att bli allvarligt sjuka om de blir smittade. De som rekommenderas vaccination har kunnat vaccinera sig sedan början av november, men från och med måndag kan alla vaccinera sig. 

– Vaccinationerna för allmänheten startar den 5 december, men vi har öppnat bokningen redan idag så att våra invånare kan boka en tid i början av nästa vecka, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare, Region Västerbotten. 

Region Västerbottens mål är att nå en vaccinationstäckning på 75 procent bland personer som är 65 år eller äldre. Förra året nåddes en täckning på 74 procent. 

– I dagsläget har ungefär hälften av länets befolkning som är 65 år eller äldre vaccinerat sig mot influensa, men det är önskvärt att ännu fler vaccinerar sig så att vi når samma goda täckning som förra året – och gärna ännu lite till, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten. 

På väg in i influensasäsong 

Under pandemin har smittspridningen av influensa varit låg, men i år befaras  den öka eftersom många är mottagliga för att bli smittade. 

– Det finns en risk att årets influensasäsong blir intensiv och vi kan se att antalet fall har börjat öka i länet. Det viktigaste är att de som riskerar att bli allvarligt sjuka om de får influensa vaccinerar sig, men vaccination ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom för alla som vill skydda sig själva och de som de umgås med, säger Maria Marklund. 

I år kan julen firas utan pandemirestriktioner, och för de som ska träffa familj och vänner är det bra att passa på att vaccinera sig nu. 

– Det tar ungefär två veckor innan man har fullt skydd från vaccinet. Så om du rekommenderas vaccination och inte har vaccinerat dig än är det hög tid att boka tid nu om du vill ha ett skydd innan jul, säger Maria Marklund. 

Boka tid eller kom på drop in 

Hur vaccinationerna går till varierar runtom i länet. På 1177.se/hitta-vard finns information om vad som gäller på de centrala vaccinationsmottagningarna, länets hälsocentraler och sjukstugor. 

– I Skellefteå och Umeå är det de centrala vaccinationsmottagningarna som har högst kapacitet att vaccinera. De erbjuder både tidsbokning och drop in, säger Ronny Lestander. 

Det går inte att ringa till 1177 för att boka tid eller få information om vaccinationstider på hälsocentralerna. 

Vaccinationen kostar 265 kronor för de som inte rekommenderas vaccination. 

Läs mer om vaccination mot influensa på 1177.se 

Tillbaka till nyhetslistan