Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Kontakt
Lyssna

Förberedelsearbetet i norra Sverige

styrgrupp

En regionbildning kräver betydande förberedelser inom både politikområden och regionens praktiska funktionalitet. Landstingen och regionerna i norr har därför börjat samverka och tillsätta en projektorganisation som ska ansvara för förberedelseprocessen. Projektorganisationen kommer dels att innehålla en styrgrupp som utgörs av de fyra landstings-/regiondirektörerna och dels en projektgrupp med en sammanhållande projektledare, en projektkommunikatör och en projektsekreterare.

Förutom projektorganisation på tjänstemannanivå ska en politisk styrgrupp för regionbildningen tillsättas med totalt 27 ledamöter som ska svara för insyn och förankring samt följa, samordna och inrikta kartläggnings- och förberedelsearbetet. Hälso- och sjukvårdsfrågorna hålls samman i styrgruppen.

De politiska partierna har fått inbjudan att nominera ledamöter till styrgruppen. De har även inbjudits att nominera fem ledamöter till fyra politiska arbetsgrupper som ska arbeta på uppdrag av styrgruppen. Nomineringar till de politiska grupperna ska vara klara 1 augusti och under augusti/september kommer respektive styrelse formellt att välja dessa ledamöter.

De fyra arbetsgrupperna kommer jobba med områdena kollektivtrafik, samverkan/gränssnitt (kommuner – region), kultur och infrastruktur samt regional utveckling.

Västerbotten har huvudansvar för den arbetsgrupp som jobbar med Regional utveckling. Det innebär att länet har ordförandeposten och huvudsekreterarposten i arbetsgruppen. Arbetsgrupperna består av fem förtroendevalda från varje län och en ordförande.

De förtroendevalda som representerar Västerbotten i de olika arbetsgrupperna är:

Samverkan kommuner och landsting

Lorents Burman (S), Skellefteå

Harriet Hedlund (S),

Agneta Hansson (V), Skellefteå

Andreas Westerberg (L), Skellefteå

Hans-Inge Smetana (KD),

Regional utveckling

Erik Bergkvist (S), Umeå- ordförande för arbetsgruppen

Åke Nilsson (S), Vilhelmina

Janeth Lundberg (S), Skellefteå

Ann-Louise Hansson (MP), Vindeln

Kjell Öjeryd (V), Sorsele

Tomas Mörtsell (C) Storuman

Infrastruktur och kultur

Marita Fransson (S), Lycksele

Anders Hård (MP), Skellefteå

Rikard Lähdekorpi (V), Umeå

Åsa Ågren Wikström (M), Umeå

Mattias Larsson (C), Umeå

Trafik

Hans Lindberg (S), Umeå

Karin Malmfjord (S), Storuman

Mikael Lindfors (S), Norsjö

Christer Rönnlund (M), Lycksele

Nicke Grahn (L), Dorotea

Uppdaterad 22 september, 2016 kl 14:58 av Micaela Löwenhöök