Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Kontakt
Lyssna

Region 2019

Västerbottens läns landsting har ansökt om att få ta över det regionala utvecklingsansvaret och därmed också få bilda region. Nu förbereder Västerbottens läns landsting och Region Västerbotten för bildandet av en region i Västerbotten 1 januari 2019.

 

Idag hanteras de regionala utvecklingsfrågorna i Västerbotten inom regionförbundet, Region Västerbotten, och delvis också av Länsstyrelsen. Det kan till exempel röra sig om insatser inom områden som kollektivtrafik, infrastruktur, näringsliv, turism, arbetsmarknad, utbildning och kultur.

I juni beslutade riksdagen att det blir en region i länet. Det innebär att Västerbottens läns landsting, regionförbundet Region Västerbotten och vissa uppgifter som hanteras av Länsstyrelsen i Västerbotten förs samman i en ny organisation, en region med ett direktvalt regionfullmäktige från och med valet 2018.

Regionbildningen ska stärka och utveckla Västerbotten

Sammanslagningen görs för att de båda organisationernas huvuduppdrag, regional utveckling och hälso- och sjukvård är beroende av varandra. Utan regional utveckling kan inte hälso- och sjukvården finansieras och utan en väl fungerande hälso- och sjukvård är det få som vill leva och verka i Västerbotten och vice versa.

Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och kan skapa bättre förutsättningar för en kraftfull, långsiktig och hållbar utveckling för hälso- och sjukvård, regional utveckling, kultur, kollektivtrafik och besöksnäring. En region ger också möjlighet att skapa de bästa förutsättningarna för samverkan med kommunerna.

En organisation med direktvalda politiker stärker också västerbottningarnas inflytande över länets utveckling.

Ansökan och beslut

I september 2017 skickade landstingsstyrelsen in ansökan om att bilda regionkommun till regeringen. Under våren 2018 lämnade regeringen sin proposition, och i juni tog riksdagen det slutgiltiga beslutet.

Vill du veta mer?

Gå vidare med hjälp av menyn till höger, eller ta kontakt med oss så svarar vi gärna på dina frågor.

Här kommer du vidare till Västerbottens läns landsting

Uppdaterad 10 september, 2018 kl 11:27 av Olivia Collin

Han blir regiondirektör 2019

När Västerbottens läns landsting och Region Västerbotten vid årsskiftet bildar en gemensam organisation, är det Kent Ehliasson, uppvuxen i Vilhelmina, som leder arbetet. Se och hör honom berätta om sin roll som ny landstings- och regiondirektör.

Regionvalet 2018

Den 9 september är det val till riksdag, kommun och landsting/region. I regionvalet har du som invånare möjlighet att vara med och påverka vilka politiker som de kommande fyra åren ska leda Region Västerbotten, som bildas den 1 januari 2019.

Klart: Det blir en region 2019

Den 19 juni beslutade Riksdagen att det regionala utvecklingsansvaret överförs till samtliga landsting i landet. Det innebär att Västerbottens läns landsting och Region Västerbotten bildar region från och med den 1 januari 2019.