Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

​Näringslivets Transportråd försvarar upprustning av Stambanan i norra Sverige

I skrivelse till regeringen uttrycker Näringslivets Transportråd med ordförande Per Bondemark och kanslichef Guy Ehrling att stora exportvärden riskeras med det bristande underhållet längs stambanan.
– Engagemanget från det svenska näringslivet betonar att Stambanan inte är en norrlandsfråga. Likt en pulsåder förser den Sverige och Europa med nödvändiga varor från norr, kommenterar Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.

I skrivelse till regeringen uttrycker Näringslivets Transportråd med ordförande Per Bondemark och kanslichef Guy Ehrling att stora exportvärden riskeras med det bristande underhållet längs stambanan.
Se skrivelse: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/20…

– Engagemanget från det svenska näringslivet förtydligar att Stambanans standard inte är en norrlandsfråga. Likt en pulsåder förser den Sverige och Europa med nödvändiga varor från norr. Sårbarheten är uppenbar och det är nödvändigt med både akuta insatser för upprustning och en långsiktig satsning på Norrbotniabanan, kommenterar Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.

Näringslivets Transportråd uppmanar regeringen att undersöka omfördelning av anslagsmedel i Trafikverkets budget för 2015 för att återigen kunna tidigarelägga de nu senarelagda insatserna av spårbyte mellan Boden och Bastuträsk.

Regeringen föreslår samtidigt en utredning om järnvägens organisation, vilken syftar till att se över hur staten kan återta kontrollen över järnvägsunderhållet. Därutöver får Trafikverket i uppdrag att utreda alternativa former för organisering av underhållet av järnvägen.

– Alla vägar måste prövas för så här får det inte fortsätta. Vi kan inte ha järnvägar som inte kan gå med full kapacitet för att underhållet är eftersatt, säger Erik Bergkvist.

Se också tidigare presstext från Norrtåg om underhållet längs Stambanan: http://regionvasterbotten.se/startsida/%E2%80%8Btr…
​Norrtåg har nära halverat tågtrafiken mellan Umeå och Luleå.

För mer information

Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten, 070 618 68 55
Mårten Edberg, infrastrukturstrateg, Region Västerbotten, 070 216 86 25

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43

Skriv ut

19 december, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer