Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Bildtext: José Anselmo, advisor PP21 och Motorways of the Sea, DG Move, som i Almedalen 2014 uttryckte sig mycket positiv till en ny kustjärnväg mellan Umeå och Luleå vid ett seminarium som Region Västerbotten arrangerade tillsammans med Norrbotniabanan. Foto: Patrick Trägårdh

Lyssna

​Norrbotniabanan ett steg närmare verklighet

Regeringen har beslutat att skicka vidare ansökan till EU om medel att utarbeta tågplaner och tekniska lösningar för Norrbotniabanan, sträckningen mellan Umeå och Skellefteå.
– Vi har fått ett första konkret besked på att regeringens står bakom byggandet av Norrbotniabanan, säger Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.

Regeringen har beslutat att skicka vidare ansökan till EU om medel att utarbeta tågplaner och tekniska lösningar för Norrbotniabanan, sträckningen mellan Umeå och Skellefteå.

Läs mer: http://www.regeringen.se/sb/d/19811/a/254557

– Vi har fått ett första konkret besked på att regeringens står bakom byggandet av Norrbotniabanan, säger Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.

– Det här ger hopp om att vi efter sommaren kan starta ett konkret arbete för ett genomförande, något som kommer ge skjuts åt utvecklingen i hela norra Sverige, säger Tomas Mörtsell (C), regionråd, Region Västerbotten och kommunalråd för Storumans kommun.

I dagens regeringsbeslut ingår 56 transportprojekt som skickas vidare till EU-kommissionens fond för ett sammanlänkat Europa (Connecting Europe Facility).

Ansökningsprocessen har samordnats av Trafikverket och arbetet har pågått sedan tidig höst 2014. De svenska aktörernas del i ansökt belopp är över en halv miljard euro.

Beslut om EU-finansiering väntas under sommaren 2015.

– Jag har goda förhoppningar om att den del som rör Norrbotniabanan ska tillstyrkas. Vi har genom våra kontakter i EU både säkrat och fått kvitto på att den här delen av det europeiska transportsystemet ses som en viktig länk, uttalar Erik Bergkvist.

För mer information
​Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten, 070 618 68 55
​Tomas Mörtsell (C), regionråd, Region Västerbotten och kommunalråd för Storumans kommun, 070 548 86 29

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43

Skriv ut

20 februari, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer