Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Europeiska unionen beviljar 10,5 miljoner euro till Norrbotniabanan

Europeiska unionen beviljar 10,5 miljoner euro till att ta fram en järnvägsplan för sträckan Umeå-Skellefteå på Norrbotniabana. Det glädjande beskedet kom i Almedalen i dag.

Europeiska unionen beviljar 10,5 miljoner euro till att ta fram en järnvägsplan för sträckan Umeå-Skellefteå på Norrbotniabanan. Det glädjande beskedet kom i Almedalen i dag.

– Det här är ett andra viktiga genombrottet för att förverkliga Norrbotniabanan. Det första var när vi kom med i Ten-T Corenetwork. Det här är ett resultat av att Region Västerbotten i samverkan med andra parter i norra Sverige i flera års tid jobbat med att övertyga EU- kommissionen om att få med Botniska korridoren i det europeiska stomjärnvägsnätverket Ten-T Corenetwork, säger Erik Bergkvist, (S), regionråd Region Västerbotten.

Totalt 21 miljoner euro, omkring 210 miljoner kronor, är nu klara till att finansiera en järnvägsplan för sträckan Umeå-Skellefteå på Norrbotniabanan. Huvuddelen av medfinansieringen satsar Region Västerbotten med omkring 80 miljoner kronor, resterande 30 miljoner kronor bidrar länsstyrelsen Norrbotten med. Hela den regionala finansieringen är garanterad via länstransportplan.

– Förhoppningen är att arbetet med järnvägsplanen ska påbörjas så snart som möjligt och vara operativt vid årsskiftet, säger Erik Bergkvist.

För mer information:
Erik Bergkvist, (S), regionråd, Region Västerbotten, 070 618 68 55
Mårten Edberg, infrastrukturstrateg, Region Västerbotten, 070 216 86 25

Presskontakt: Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten, 070-231 93 22, ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

29 juni, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer