Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Felräkning får inte belasta regionala kassor

– Självklart är det svårt att bedöma kostnader när det handlar om så dyra investeringar, men så här mycket fel får det bara inte bli.
Det uttrycker Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten, om Trafikverkets felräkning på 20 miljarder för järnvägsunderhåll. Endast halva mängden kontaktledning är medtagen i kostnadsberäkningen.

– Självklart är det svårt att bedöma kostnader när det handlar om så dyra investeringar, men så här mycket fel får det bara inte bli.

Det uttrycker Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten, om Trafikverkets felräkning på 20 miljarder för järnvägsunderhåll. Endast halva mängden kontaktledning är medtagen i kostnadsberäkningen.

Vilka konsekvenser den här felräkningen får, ser han som ett stort orosmoment.
– Pengarna måste ju tas någonstans ifrån, men jag tänker inte acceptera att man knaprar i de regionala potterna, säger Erik Bergkvist.

Dåligt underlag vid beräkning av kapacitet
Norra Sverige har tidigare kritiserat den nationella planen, att utgå från gamla underlag vid beräkning av förväntad kapacitetsökning. Förväntat scenario för 2020 hade redan uppnåtts innan den nationella planen utformades.
Erik Bergkvist menar att med otydliga underlag går det att vrida argumenten så att vissa satsningar får högre prioritet än de egentligen borde ha.
– Det slår åt olika håll beroende om samhällsekonomisk nytta och kostnader beräknas högt respektive lågt. Den nationella planen borde dras tillbaka och justeras till hur verkligheten ser ut, säger Erik Bergkvist.

För mer information:
Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten, 070 618 68 55
Mårten Edberg, infrastrukturstrateg, Region Västerbotten, 070 216 86 25

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut
21 maj, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer