Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Norrbotniabanan måste byggas NU!

I maj 2013 inträffade en urspårning av ett godståg söder om Älvsbyn som orsakade en flera dagars av stängning av Stambanan med stora konsekvenser för näringslivet i norra Sverige.

– Kapaciteten på Stambanan genom Övre Norrland räcker inte ens när banan håller fullgod standard och det är anmärkningsvärt att Trafikverket inte har utfört tillräckligt underhåll för att säkra en för Sverige livsviktig transportled, säger Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.

Sedan 17 januari är hastigheten sänkt från 90 till 70 km/h för godståg på en sträcka mellan Boden och Vännäs. Anledningen är att rälsen inte bytts ut i tid och nu har alltför stora brister. Rälsen som har en 30-årig livslängd och är 35 år gammal. Trafikverket ska påbörja rälsbytet på Stambanan sommaren 2014, ett arbete som medför ytterligare trafikbegränsningar.

– Norrbotniabanan måste byggas omgående. Stambanan är redan en för trång pulsåder för Sveriges råvaruexport, endast sju ytterligare tåg per dygn kan tilldelas och vid avbrott finns det ingen reservkapacitet och, säger Erik Bergkvist.

I maj 2013 inträffade en urspårning av ett godståg söder om Älvsbyn som orsakade en flera dagars av stängning av Stambanan med stora konsekvenser för näringslivet i norra Sverige. Då blev Inlandsbanan enda alternativet, men bara för 3 av 23 godståg per dygn.

– Men det räcker inte med att rusta Stambanan. Norrbotniabanan är en förutsättning för ett livskraftigt näringsliv i norra Sverige. Jag förväntar mig att Sveriges regering tar ansvar för exporten av Sveriges råvaror och ser till att Norrbotniabanan finns med i nationella infrastrukturplanen som ska presenteras under våren, säger Erik Bergkvist.

 

För mer information:

Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten, 070 618 68 55

Mårten Edberg, infrastrukturstrateg, Region Västerbotten, marten.edberg@regionvasterbotten.se070 216 86 25

Presskontakt:

Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se,072 222 73 43

Skriv ut

17 mars, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer