Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Pionjärer i hållbart resande

I Almedalen presenterade Spacetime sin prototyp för ett hållbart resande.

Det finns ingen som verkligen vet vad hållbart resande är, det finns inte ens på Wikipedia. SpaceTime har gett sig i kast med att definiera och skapa förutsättningar för ett hållbart resande.

Hållbart resande innebär flera saker-kopplingen till buller, den ekonomiska aspekten, den social upplevelse, miljöpåverkan m.m.

Till 2050 beräknas 70 procent av världens befolkning bo i större städer, något som kommer ställa allt större krav på effektiva transportlösningar.

Trots att det bara under de senaste åren dykt upp många alternativ av hållbara transporter och kommunikation, taxitjänsten Über och Skype till exempel, så ökar persontransporterna med 1,6 procent varje år, fler åker alltså bil.

Enligt SpaceTime är att färdas i egen bil ett av de mest ineffektiva transportsätten.

– Personbilar står oanvända 96 procent av tiden och 3,8 säten per bil används inte, sa Hans Emami, affärsutvecklare för SpaceTime.

Delad information är svaret

Att på rätt sätt ta till vara på den information som open data innebär skapar stora möjligheter att effektivisera personresandet.

SpaceTime har tagit fram en tjänst för personresandet med syfte att skapa effektivare fordonsansvändning och resande. Användaren av tjänsten får reseförslag utifrån egna resurser(bil, cykel, hyrbil etc) i relation till kollektivt resande, kostnad och CO2-utsläpp – användaren får helt enkelt hjälp att välja det smartaste sättet att resa.

– Det är enkelt, vi vill underlätta för resenären att ta sig från punkt A till punkt B, sa Hans Emami.

Verktyget går att koppla till andra tjänster, t.ex. automatisk bokföring av kostnader, körjournaler, elektroniska nyckelskåp och bilpool.

Case med Storuman

Storumans kommun var använt tjänsten sedan 2013 och under det första året gjorde de en besparing på ca 119 000:- genom samåkning, minskad administration samt att de kunde rationalisera bort 1 bil tack vare att man m h a systemet använde resurserna på ett effektivare sätt.

SpaceTime används idag av ett antal kommuner (i vår region, i Dalarna samt i Stockholmsområdet) länsstyrelsen i Västerbotten, Region Gotland och just nu håller Kalmar Landsting att ansluta sig till tjänsten: www.spacetime.se

För mer information:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör Region Västerbotten

070-316 37 01

micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

 

 

 

Skriv ut
5 juli, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer