Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Snabbare biljetthantering för attraktiv lokaltrafik

Fullmäktige vid Region Västerbotten beslutar att införa en taxeförändring som bland annat innebär att SMS-betalning vid lokaltrafiken i Umeå fasas ut.

Fullmäktige vid Region Västerbotten beslutar att införa en taxeförändring som bland annat innebär att SMS-betalning vid lokaltrafiken i Umeå fasas ut och att en differentiering av taxan införs vilket innebär att det blir billigare att lösa biljetter utanför bussen.

 


– För att lokaltrafiken ska bli ännu mer attraktiv och konkurrenskraftig krävs att restiderna snabbas upp, sägerLennart Holmlund (S), ledamot i kollektivtrafikutskottet för Region Västerbotten.

 

Genom förändringen styrs köp av biljetter till fasta försäljningsställen eller internet i större utsträckning än idag. Bussarna ska sälja enkelbiljetter för barn, unga, vuxna och flygbuss, rabattkort om tio resor och periodkort för vuxna. Köp av övriga rabattkort, periodkort, årskort hänvisas till förköpsställen och internet. Den nya programvaran i biljettmaskinerna möjliggör även för unga att använda sina betalkort (MAESTRO etc).

– Utfasningen av SMS-betalning innebär inte att vi säger nej till mobiltelefonen som betalningsförmedlare utan den tekniska lösningen är för närvarande för dålig, säger Lennart Holmlund.

Förändringen införs först när de nya biljettmaskinerna fungerar tillfredsställande i kombination med att fler försäljningsombud har kontrakterats vilket bedöms infalla vid årsskiftet. Utfasningen av SMS-betalningen förutsätter ett ytterligare informationstillfälle i Umeå Kommunföretags styrelse.

– I framtiden ska även biljettsystemet kompletteras med automater, avslutar Lennart Holmlund.

För mer information
Lennart Holmlund, (S), ledamot i kollektivtrafikutskottet för Region Västerbotten, lennart.holmlund@umea.se, 070 550 47 85
Heidi Törnberg, chef Kollektivtrafikmyndigheten, Region Västerbotten, 070 516 57 35, heidi.thornberg@regionvasterbotten.se,
Fredrik Forsell, kollektivtrafikchef, Ultra, 070 632 77 51, fredrik.forsell@umea.se

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut

11 juni, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer