Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Vasa stad, Finland och Umeå kommun satsar tillsammans för att få fart på färjetrafiken över Kvarken. Fr.v Susanna Slotte-Kock, Utvecklingsdirektör, Vasa Stad och Isabella Forsgren, Planeringschef, Umeå kommun. Foto: Carina Hedenberg

Lyssna

Västerbotten i Almedalen: Besked i nästa vecka för Kvarkentrafikens framtid

Kvarken Multimodal link - presenterades i Almedalen 2 juli. Besked om EU -ansökan på en första förstudie på 23, 6 miljoner euro väntas i nästa vecka. Bakom ansökan står kommunerna  Umeå och Vasa stad.

 

Kvarken Multimodal link – presenterades i Almedalen 2 juli. Besked om EU -ansökan på en första förstudie på 23, 6 miljoner euro väntas i nästa vecka. Bakom ansökan står kommunerna  Umeå och Vasa stad. 

– Vi väntar besked på städernas EU- ansökan i nästa vecka. Den första delstudien är på drygt 200 miljoner kronor och de andra på 80 miljoner kronor för att förstärka infrastrukturen i Umeå hamn och Vasa stad samt investering av en ny färja med bra isbrytarkvalitet, säger Susanna Slotte-Kock, Utvecklingsdirektör, Vasa Stad.

– Vi har stora förhoppningar på att vår ansökan går igenom för att vi ska kunna investera i en ny färja med den senaste tekniken, säger Isabella Forsgren, Planeringschef, Umeå kommun.

Ansökan om The Kvarken Multimodal Link (vilket utgör en framtida Midway Alignment of the Bothnian Corridor när denna är i bruk). Den avses att ingå i och avsevärt förstärka det öst-västliga stråk  mellan Sverige, Norge och Finland. som sedan länge är etablerat. De nya dimensioner som ansökan ger är dels att The Kvarken Link (framtida Midway Alignment of the Bothnian Corridor)också kan utgöra en viktig systemutvecklande länk mellan det Core Network Rail i Sverige och Finland som föreslagits av kommissionen år 2011, dels att det genom städernas samarbete och gemensamma ansvarstagande får en hållbar lösning på hur färjetrafiken skall fungera som en del av transportinfrastrukturen, samt att projektet kommer att kunna genomföras som ett innovations- och utvecklingsarbete med stor betydelse för sjöfarten, industrin och andra näringar långt utanför regionen.

– Vi hoppas på ett positivt besked från EU och regeringen. Kvarkentrafiken är en viktig länk för miljön och våra samarbeten i Europa, säger Erik Bergkvist, regionråd, Region Västerbotten.

Ladda ned hela EU-ansökan här: http://umeahamn.se/Gismo/Bildarkiv/org/1301/sammanfattning%20ans%C3%B6kan%20kvarken%20link.pdf

För mer information: 

Susanna Slotte-Kock, utvecklingsdirektör Vasa stad, slotte-kock@vaasa.fi, Mobil +358 40 685 11 87

Isabella Forsgren, statsledningskontoret, Umeå kommun, Mobil. +46 70 326 12 60, isabella.forsgren@umea.se

Erik Bergkvist, regionråd,  Region Västerbotten
Mobil: 070-618 68 55 erik.bergkvist@regionvasterbotten.se

Pressinformation Region Västerbotten:

Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten, 070-231 93 22,ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut
2 juli, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer