Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
foto: Magnus Ström

foto: Magnus Ström

Lyssna

​Turismbranschen i länet kraftsamlar i Skellefteå

Nyligen kom statistiken som avslöjade att turismen i Västerbotten ökade även sommaren 2017 – den här gången med 5,7 procent, när det gällde utländska besökare.
​​En förklaring till de goda siffrorna varje år är Region Västerbotten Turisms strategiska samarbeten, och ett led i detta är de årliga Turismdagarna, som denna gång arrangeras i Skellefteå med start den 12 oktober.

– Besöksnäringen är en viktig framtidsnäring i Västerbotten och särskilt hållbar natur- och kulturturism har stor potential. Det finns många duktiga turismföretagare i regionen som gör ett fantastiskt jobb, från kust till fjäll, och vårt uppdrag är att möjliggöra utveckling och tillväxt för dem, säger Annika Sandström, regionturismchef vid Region Västerbotten.

Det här året är mötesplatsen Skellefteå, över torsdag och fredag, och dagarna följer Region Västerbottens temat för året: global attraktionskraft. 80 representanter från besöksnäringen i Västerbotten kommer att lyssna till inspirerande föreläsningar och jobba i praktiska workshops.

En handlar om Design och paketering med Krenova, där Ida Hansson – inredare, stylist och digital influencer – ger handfasta tips för marknadsföring, via sociala medier och smarta samarbeten, en workshop fokuserar på Sport och evenemangdär Sportup North bjuder in till diskussion och slutligen Vegetarisk och hållbar mat i besöksnäringen med Matstudion.

–Turismdagarna är roliga men framförallt viktiga. Det här är en mötesplats för nätverkande, inspiration, kunskapsutbyte och lärande, säger Annika Sandström.

Noterbart från programmet i övrigt är bland mycket annat:
”Tänk om” – en inspirationsföreläsning av arkitekterna Ida Wressel och Eva Troive, där de berättar om ett projekt där de tänkt om och utmanat, där visioner blivit verklighet och fått stor betydelse för platsen och dess besökare
Tina Frisk från resebyrån Ecolyx som erbjuder ekolyxresor till småskaliga eko-destinationer i hela världen. Affärsidén är reseupplevelser som lämnar ett positivt fotavtryck på människa, natur och kultur utan att ge avkall på komfort och kvalitet.
Hur smakar Västerbotten? Världsbartendern Emil Åreng, till vardags på Open/Closed, avslöjar hur Västerbottens alla kontraster, personligheter, råvaror och dofter smakar i drinkform.

Vad: Västerbottens årliga turismdagar
När: 12-13 oktober
Var: Medlefors folkhögskola och konferens i Skellefteå
Vem: Turismföretagare, destinationsorganisationer, politiker och tjänstepersoner
Arrangör: Region Västerbotten Turism – i samarbete med Visit Vindelälven, Visit Umeå, Visit Hemavan Tärnaby, Destination South Lapland, Gold of Lapland och Visit SKellefteå.

För mer information
Annika Sandström, regionturismchef
annika.sandstrom@regionvasterbotten.se

Skriv ut

10 oktober, 2017 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer