Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

​Turismnäringen kraftsamlar under Regionturismkonferensen

Två dagar om tillgänglighet och mat som reseanledning där kompetenta talare och deltagare tillsammans fokuserar tillväxt och utveckling inom besöksnäringen.

Den 6-7 oktober hålls den årliga Regionturismkonferensen, den här gången i Umeå, på nytillskottet bland stadens hotell – Elite Hotel Mimer. Teman 2016 är ”Den hållbara platsen med fokus på upplevelser och tillgänglighet” och som arrangörer står Region Västerbotten Turism tillsammans med länets destinationsbolag.
Med på föreläsningar och diskussioner är 110 representanter från länets turismnäring.

– Naturligtvis är det roligt, men framförallt viktigt, att så många kommer till Umeå de här dagarna. Vi har alltid anledning att förstå både varandra och vår omvärld bättre – det är ett jobb som måste göras varje dag, och det här är ett utmärkt verktyg för bättre och effektivare samverkan, säger Annika Sandström regionturismchef i Västerbotten.

Konferensens två huvudteman är tillgänglighet och maten, det Västerbottniska köket och dess råvaror, som reseanledning.

Kulinarisk turism är en trend som växer sig allt starkare globalt och flera projekt drivs i länet för att vässa erbjudandet. Här kommer Västerbottens matambassadör Ella Nilsson att prata om ”Matens betydelse för resan – igår, idag och imorgon” och Bodil Cornell från Eldrimner behandla ”Mathantverk som reseanledning”.

Samma Bodil kommer även att leda en diskussion på det ämnet: ”Hur lyfter vi maten som reseanledning”.
Därtill får deltagarna en rapport från verkligheten när Martin Bergman från M Bergmans Fisk i Vilhelmina och Helena Ågren från Glassbonden avslöjara ”En mathantverkares utmaningar och möjligheter kopplat till besöksnäringen”.

En annan stor trend är cirkulär ekonomi – inte minst inom turismbranschen. Kring det kommer Åsa Minor från Modig Minoz att tala – under rubriken ”Sharing economy – den nya trenden”.
Ett inslag som tangerar delningsekonomin är ”Projekt Meet the Locals”. Här kommer konferensens deltagare att få lära sig om hur turisterna kan komma närmare ortsbefolkningen och få en djupare upplevelse av sitt besök. Detta i ett inspel från Anna Martinez, Turistrådet Västsverige.

– Vi har aktuella och angelägna teman, och vad som är ännu viktigare kompetenta föreläsare och deltagare. Det ska bli spännande och antagligen väldigt lärorikt att vara med de här två dagarna, säger Annika Sandström.

Regionturismkonferensen avslutas med en guidad tur genom SM i Mathantverk, som pågår i Umeå det här dagarna, under ledning av den tävlingens juryordförande Bodil Cornell.

Moderatorer under de två dagarna är Dieter Müller, professor vid Institutionen för geografi och ekonomisk historia och Sara Johansson, hotellchef för Elite Hotel Mimer Umeå.

Datum: 6 – 7 oktober 2016
Plats: Elite Hotel Mimer Umeå.

Programmet i sin helhet går att ladda ner här.

För mer infoformation
Annika Sandström | annika.sandstrom@regionvasterbotten.se | 070-550 16 08
Ulrika Annemalm | ulrika.annemalm@regionvasterbotten.se | 070 650 70 26

Skriv ut

29 september, 2016 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer