Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

2016-09-22-25 Litteratur & bibliotek från norr på bokmässan i Göteborg

Vid årets Bok & bibliotek i Göteborg medverkar Länsbiblioteket i Västerbotten i gemensam monter tillsammans med övriga norrlandslänen Västernorrland, Jämtland/Härjedalen och Norrbotten. Det blir en norrskensmonter med fullspäckat program från alla fyra län. Välkommen till monter E03:21.

TORSDAG 22 SEPTEMBER

11.00–11.20 Läsning + idrott = sant! Karin Wahlén, nyskapande kulturcoach för ÖFK (Östersunds fotbollsklubb) i ett samtal om det läsfrämjande projektet Passa boken.

13.00–13.20 Där du är ska centrum vara – ett välbehövligt bidrag till den norrländska litteraturhistorien. I tio års tid har kritikern och litteraturvetaren Erik Jonsson rest kors och tvärs i norra Sverige i jakt på ”de andra” författarna, de som skrev i skuggan av centrum, de som förnyade både språk och form och som verkade mot hembygdens påbjudna traditioner och normer.

14.00–14.20 Barnens första språk – mångfald i fokus. Biblioteken i Norrbotten delar ut gåvoböcker på olika språk, i syfte att främja läsning och nå ut till fler. Christina Stålnacke, projektledare, medverkar.

15.00–15.20 Mobibblan – från bokbuss till mobilt bibliotek. Hur nya behov ledde till ett nytt slags bibliotek i Sundsvall.

FREDAG 23 SEPTEMBER

11.00–11.20 Orter och ställen – om platsens betydelse för skrivandet. Presentation av antologin Orter och ställen med texter från 21 författare i region Jämtland Härjedalen. Vi möter hemvändare, inflyttare och kvarstannare. Det handlar om att längta hem och bort, om att flytta till och från.

12.00–12.20 Norrlands Futurum Författaren Theres K Agdler presenterar boken och projektet – Norrlands Futurum. I två noveller, en essä och ett manifest undersöker författaren hur ”boken” och ”Norrland” har skildrats och hur framtiden skulle kunna se ut.

13.00–13.20 Arvet från en uppfinnare. Anna Sundström Lindmarks farfar Alvar Lindmark förlorade företaget Alimak i samband med en depression. Trettio år senare tog hennes far sitt liv. I skuggan av ett geni – Arvet från uppfinnaren som tog hissen upp till himlen är en annorlunda historia om framgång, fall, kreativitet och galenskap, men också ett barnbarns kamp för att ge sin egen berättelse ett lyckligt slut.

14.00–14.20 Deckare över gränserna. Möt Tove Alsterdal som skriver om gränsland, från Tornedalen till södra Spanien och Svarta Havets kust. Nu aktuell med en ny thriller.

15.00–15.20 Där du är ska centrum vara – ett välbehövligt bidrag till den norrländska litteraturhistorien. I tio års tid har kritikern och litteraturvetaren Erik Jonsson rest kors och tvärs i norra Sverige i jakt på ”de andra” författarna, de som skrev i skuggan av centrum, de som förnyade både språk och form och som verkade mot hembygdens påbjudna traditioner och normer.

LÖRDAG 24 SEPTEMBER

11.00–11.20 Årets mottagare av Svenska Akademiens bibliotekariepris. Möt årets pristagare Annika Edlund från Grubbebiblioteket i Umeå i samtal med Nobelbibliotekets Kristian Fredén. Priset tilldelas bibliotekarier vid svenska folkbibliotek som har gjort värdefulla insatser för att främja intresset för klassisk och samtida litteratur.

13.00–13.20 Gånglåt – i takt och otakt med tiden. Ett samtal med Elin Olofsson om hennes romaner som utspelar sig i en fiktiv jämtländsk by som väldigt mycket liknar verkligheten.

14.00–14.20 Att flytta en stad – vem tar hand om känslorna? Författaren Ann-Helén Laestadius har skrivit ungdomsboken Tio över ett och reportageboken Bromsgatan om den stora flytten av Kiruna stad.

15.00–15.20 Skog, sex, sorg och solidaritet. Hanna Wikman, författare och biblioteksassistent, läser ur sin kommande roman om organisering och obändig längtan.

SÖNDAG 25 SEPTEMBER

11.00–11.20 Pehr Stenbergs levernesbeskrivning. Fredrik Elgh berättar om en unik självbiografi och ett uppslaget fönster mot ett liv för 200 år sen. Den fattige bondpojken fick möjlighet att studera vid universitet och återvände sedan till Västerbotten för att arbeta som präst.

13.00–13.20 Det kunde ha hänt här – om förälskelsens och passionens bitterljuva varande. Anita Jacobson, poet och krönikör från Stöde, ger i sin tredje diktsamling Det kunde ha hänt här röst åt förälskelsens och passionens bitterljuva varande. Boken kan ses som en fortsättning på hennes hyllade diktsamling Varannan vecka död som blev nominerad till Selmapriset 2015.

14.00–14.20 Norrbotten – Malmens land. Sveriges och Europas viktigaste producent av järnmalm och länet där gruvnäringen är dess livsnerv men också en källa till konflikt med andra näringar och skadlig miljöpåverkan. Staffan Hansson, professor i teknikhistoria, medverkar.

15.00–15.20 Så lär du dig arabiska på sju dagar. Moder Mothanna, som 2015 pekades ut som misstänkt terrorist, i ett samtal med Andreas Nilsson om deras gemensamma bok. Tanken bakom boken är att fler ska kunna engagera sig i integration genom att lära sig arabiska.

Skriv ut

12 september, 2016 |
Pia Brinkfeldt
Pia Brinkfeldt

Bilagor

Kommentarer