Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Besöksnäringen efterlyser rensning i momsdjungeln

Länsturismen vill agera för att få till stånd en översyn av de spretiga momstaxorna inom besöksnäringen.

Vid länsturistkonferensen i Lycksele, som pågår 8-9 oktober, förs en livlig diskussion om de problem som besöksnäringen möter i frågan om moms.

Vi har fått en tydlig signal från näringslivet att det behövs en översyn av momslagarna, säger Annika Sandström, länsturismchef vid Region Västerbotten.

Under konferensen, där flera företagare från länets besöksnäring närvarar, har diskussionen om den otydlighet som finns i fördelningen av momstaxor uppkommit. Samma aktivitet kan variera i momssättning mellan 6 till 25 procent, beroende på hur aktiviteten beskrivs och i vilket län den bedrivs. De nuvarande momstaxorna
tillämpas inte lika bland landets länsstyrelser.

– Skatter och avgifter som fastställs av staten ska tillämpas lika oavsett var i landet man befinner sig, säger Lilly Bäcklund (S), kommunstyrelsens ordförande i Lycksele och ledamot vid Region Västerbottens arbetsutskott. Besöksnäringen är en basnäring i Västerbotten och om vi ska kunna utvecklas som region får inte problem som dessa finnas.

Västerbottensturism aviserar att man vill föra frågan vidare från konferensen för att få till stånd en översyn av momstaxorna.

– Vi vill ta de kontakter som behövs för att driva frågan vidare, säger Annika Sandström. Jag kan i dagsläget inte säga vad det hela ska mynna ut i, men en dialog med berörda parter som Länsstyrelse och Skatteverk är en bra början.

Bland de exempel som lyfts finns bland annat skillnaden i momssats som en entreprenör är skyldig att betala beroende på om en måltid serveras ute i naturen eller inne i en restaurang. En upplevelse som t.ex. att grilla utomhus vid ett tältläger, momssätts med 25 procent medan ett restaurangbesök momssätts med 12 %.

Lilly Bäcklund belyser de regionala förutsättningarna för besöksnäringen:

– Det är olika momstaxoena minskar förutsättningarna att ge unika upplevelser i det bästa Västerbotten har- naturen! Vi måste utreda den här frågan och se om det finns andra varianter av momssatser som kan fungera bättre, t.ex en generell turismmoms.

För mer information:

Lilly Bäcklund, 070-581 66 04, lilly.backlund.backlund@lycksele.se

Annika Sandström, 070-550 16 08, annika.sandstrom@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Micalea Löwenhöök

Kommunikatör

070-316 37 01

micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Fotograf: Johan Gunséus

Skriv ut

9 oktober, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer