Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Fortsatt ökning för sommarturismen

Sommarturismen ökade i Västerbotten under 2017. Ökningen blev 31 255 övernattningar, eller 4,2 procent. Särskilt glädjande är att tillströmningen av utländska turister ökat än mer, hela 5,7 procent, eller 14 162 besök.

– Den stora ökningen har visat att våra internationella satsningar tillsammans med Visit Sweden och andra partnerskap gett effekt, säger Annika Sandström, länsturistchef vid Region Västerbotten.

Marknadsinsatserna på tyskspråkig marknad fokuserats mot researrangörer tillsammans med partners som Visit Sweden och Charterways Aviation. Region Västerotten Turism har också jobbat mycket med press och media direkt till potentiella besökare.

– På den Nederländska marknaden är vi tämligen nya, men vi räknar med att tillströmningen gäster fortsätter att öka då vi under nästa år får fortsatt god tillgänglighet från Nederländerna till Skellefteå, säger Annika Sandström.
Just Tyskland står för en stor del av ökningen, intresset för Västerbotten, dess natur och kultur har ökat de senaste åren.
– Besöken är allt ifrån rundturer i större områden till besök på specifika platser. Tyskarna är fascinerade av vår livsstil som de upplever som välkomnande, öppen och i samklang med naturen. De samiska inslagen är också lockande, och så gillar de vår fikatradition, fortsätter Annika.

Fortfarande är dock de nordiska grannarna våra flitigaste besökare – där norrmännen utgör den största besöksgruppen, även om den dalat något.
Däremot har de finska gästerna blivit allt fler. Färjetrafiken mellan Vasa och Umeå fortsätter att leverera finska besökare.

– Det känns fantastiskt att vårt strategiska arbete fortsätter att ge resultat och att vi kan skapa möjligheter för länets turistföretag, säger Annika Sandström

För mer information
Annika Sandström
070-550 16 08
annika.sandström@regionvasterbotten.se

Skriv ut

5 oktober, 2017 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer