Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

God mat – möjlighet för utveckling i fjäll och inland

Tärnabygdens Mat Kulturförening (TMK) arrangerar seminarium om mathantverk som en del av fjällen och inlandets profil. Region Västerbotten är en av flera delaktörer.
– Starkare företag inom matproduktion innebär utvecklingskraft för Västerbottens inland och gör det attraktivt för unga människor att ta över redan befintliga näringsverksamheter, säger Hans-Erik Forsell, som arbetar med destinationsutveckling vid VästerbottensTurism, Region Västerbotten.

Tärnabygdens Mat Kulturförening (TMK) arrangerar seminarium om mathantverk som en del av fjällen och inlandets profil. Region Västerbotten är en av flera delaktörer.

25–26 september, Tärnaby Fjällhotell

Intervjuer med 40 av Västerbottens matproducenter inom projektet LocFood, visar att många upplever distributionskostnader som ett hinder och att det saknas tillräcklig kunskap i marknadsföring. I och med en relativt låg lönsamhet är matproduktion ofta en del av en livsstil i kombination med annan verksamhet, exempelvis turism och lantbruk.

– Starkare företag inom matproduktion innebär utvecklingskraft för Västerbottens inland och gör det attraktivt för unga människor att ta över redan befintliga näringsverksamheter, säger Hans-Erik Forsell, som arbetar med destinationsutveckling vid VästerbottensTurism, Region Västerbotten.

Hans-Erik Forsell, deltar med föredrag om matens betydelse för regional utveckling och mer om intervjuerna med 40 småskaliga producenter i Västerbotten.

I seminariet deltar även Ella Nilsson och Greta Huuva, matambassadörer för Västerbotten respektive Saepmie. Rickard Tellström från Örebro University, Grythyttan Campus pratar om smakens betydelse för kommersiella mat- och måltidsupplevelser.

Programmet innehåller föreläsningar om förädling av mat, inköp och konsumtion, mat och besöksnäring och marknadsföring. Dessutom får deltagarna ta del av alla de smaker som lokala matproducenter bjuder på.

Se program: http://hemavantarnaby.se/wp-content/uploads/2014/09/Matseminarium-25-26-sept1.pdf

Under lördagen arrangeras Stugägarhelg med matmarknad, minimässa, stugägarforum och avslutas med höstbuffé och musik på Tärnaby Fjällhotell.
http://hemavantarnaby.se/sommar-och-host-i-hemavan-tarnaby/sommar-och-host-i-hemavan-tarnaby/stugagarhelgen/

För mer informationHans-Erik Forsell, som arbetar med destinationsutveckling vid VästerbottensTurism, Region Västerbotten

PresskontaktMariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

24 september, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer