Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Guitars – The museum nominerade till Stora Turismpriset 2015

– Det är svårt att motstå historien om tvillingbröderna från norra Sverige som äger världens finaste gitarrsamling och som aldrig reste någonstans för att de valde att köpa fler gitarrer istället. Museet är helt enkelt oemotståndligt och därför har vi nominerat dem till Stora Turismpriset, säger Annika Sandström, tf. länsturistchef VästerbottensTurism vid Region Västerbotten.

Det är svårt att motstå historien om tvillingbröderna från norra Sverige som äger världens finaste gitarrsamling och som aldrig reste någonstans för att de valde att köpa fler gitarrer istället. Museet är helt enkelt oemotståndligt och därför har vi nominerat dem till Stora Turismpriset, säger Annika Sandström, tf. länsturistchef VästerbottensTurism vid Region Västerbotten.

Umeåbröderna Samuel och Michael Åhdén har en av världens finaste privatägda samlingar av gitarrer. För 40 år sedan fick bröderna sina första gitarrer. Sedan dessa har de byggt upp en av världens främsta samlingar av vintage gitarrer som nu finns att beskåda på ”Guitars – The Museum”.

Instrumenten är från 50- och 60-talen, den tid då rocken föddes. På ”Guitars – The Museum” finns en likadan gitarr som den Keith Richards drar igång riffet till Honky Tonk Women med. Här finns även modellen som Jimi Hendrix tände eld på i Monterrey.

Gitarrmuseet öppnade i samband med att Umeå var kulturhuvudstad i Europa 2014. Bröderna Åhdéns unika samling av elgitarrer, basar, förstärkare och musikalisk rekvisita utgör grunden för en upplevelsebaserad och interaktiv utställning. Totalt finns cirka 500 objekt på plats.

I byggnaden finns förutom själva museet, musikscenen Guitars Klubben, butiken 4-sound och en restaurang. Vid sidan om utställningen arrangerar muséet föreläsningar, tillfälliga utställningar och presentationer av nyheter. Världsstjärnor besöker muséet under året och håller i så kallade clinics – öppna gitarrlektioner.

Stora Turismpriset 2015

För 22:a året i rad delar Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, med Tillväxtverket som huvudman, ut Stora Turismpriset. Prisutdelningen sker i Stockholm den 20 oktober 2014.

Priset ges till föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet och hållbarhet som har bidragit till att utveckla turismen i Sverige. Varje nominerad länskandidat får 10 000 kronor och den nationella vinnaren får 100 000 kronor. Priset kan gå till företag, organisation eller institution med förankring i länet.

För mer information:

Annika Sandström, tf. turistchef, VästerbottensTurism
070-550 16 08

annika.sandstrom@regionvasterbotten.se
www.vasterbottensturism.se
www.visitvasterbotten.se

Presskontakt:

Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten, 070-231 93 22,ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

29 september, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer