Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Pia Sjögren journalist, ställde frågor till: Torbjörn Utsi, Hemavan Tärnaby airport, Hans Bromé, Tärnaby Alpin, Sonja Elisasson, miljö- och samhällsbyggnadskontoret, Storumans kommun, Karin Malmfjord (S), oppositionsråd och deltidspolitiker, Storumans kommun, Thomas Ringbrant, Strömma Fjäll & Aktivitet och Kajsa af Ekenstam, Visit Hemavan Tärnaby.

Lyssna

Hemavan och Tärnaby rustar för vintersäsong

Barnland i västra delen av Hemavan, nya toppstugor i både Hemavan och Tärnaby, grusning av parkering, snöskoled och parkering för snöskoter. Det är några av de förbättringar som genomförs i vinter.
Läs också fina tips om hemliga besöksmål.

Näringsidkare samlades vid Stugforum i Tärnaby fjällhotell för att berätta om planerna för kommande vinter och visioner på längre sikt.
Pia Sjögren journalist, ställde frågor till: Torbjörn Utsi, Hemavan Tärnaby airport, Hans Bromé, Tärnaby Alpin, Sonja Elisasson, miljö- och samhällsbyggnadskontoret, Storumans kommun, Karin Malmfjord (S), oppositionsråd och deltidspolitiker, Storumans kommun, Thomas Ringbrant, Strömma Fjäll & Aktivitet och Kajsa af Ekenstam, Visit Hemavan Tärnaby.

I Hemavan satsar Strömma på den västra delen av liftsystemet för att sprida på besökare. Ett första steg är att göra ett Lemelland för barn. Eventpersonal kommer jobba i backarna över lov och helger och bland annat kommer Tobbe trollkarl över trettonhelgen. Parkeringarna grusas för en bättre upplevelse för besökarna.
En ny toppstuga är planerad ovan för den västra liften, men hinner nog inte bli färdig till den här vintern.
Fjällkedjan är en ny aktör i Hemavan som säljer tomter, bygger stugor och har startat röjning av en nedfart och har planer på en ny lift.
Sånninggårdens nya ägare som även driver Hotell Toppen i Storuman öppnar för bokningar på grupper mellan 5 och 40 personer. I februari öppnar de för matgäster med lokala råvaror.
Högfjällshotellet i Hemavan drivs av Strömma och Staffan Alfredsson som efter tio år återvänder till Hemavan. Högfjällshotellet öppnar den 27 december med nyår och stänger den 3 maj. I hotellet är även i år restaurangen Fleetswood och i backen blir det lunchrestaurang och fik vid Kungsliften.
Pontus Udd öppnar Hemavans värdshuset. Pontus Udd är krögare från Luleå och tänker satsa på det folkliga och enkla och vill tilltala en bred grupp av besökare som vill ha god mat.

Flyget landar mitt i byn, något som alla näringsidkare ska spinna vidare på i sin marknadsföring.
Kapaciteten för flyget kan öka, med förbättringar i tidtabellen och en utbyggnad av landningsbanan så att landning kan ske även norrifrån.

 

I Tärnaby finns genom ett projekt mer pengar öronmärkta för snöläggning och en förhoppning är en kall och torr höst och att backarna är öppna till höstlovet, vecka 44.
Den gamla fikastugan i Ingmarbacken renoveras och öppnar i år som värmestuga med soldäck och möjlighet att elda i öppen spis.
Det blir också mer aktiviteter i backar och under lovet. Mer information kommer läggas ut om det på hemsidan.
Magnus Rasmark driver skidskola även den här vintern och kan bokas genom skiduthyrningen i Tärnaby Fjällhotell eller på webben.
Hassebacken och linbanan är öppen från helgen vecka 8 till och med veckan efter påsk.
Det finns kritik att liftarna ibland står still och går långsamt, men det beror inte på brister i utrustning, utan är helt kopplat till väder och säkerhet. Hastigheten i linbanan kan inte vara fortare än att människorna hinner kliva i och ur på ett säkert sätt.
Gränstandläkarna på Bergastigen ovanför Konsum hoppas på att vara en av aktörerna som lockar besökare till HemavanTärnaby.
Tärnaby Fjällby som från i år drivs av Anders Persson öppnar vid höstloven och då med en gigantisk barbequegrill och där blir det hela vintern American steakhouse och liveband på lördagar.

Storumans kommun har en masterplan för Tärnaby med fler tomter, utveckling av slalombackar och vinterbad i sjön.
Skoterlederna kommer bli bättre redan i vinter och avsikten är att få till parkeringsplatser för skoter vid Statoil och Konsum. Centrum städas upp och till våren blir det en barnpark ovanför turistbyrån och platsen för gamla schellmacken.
En handikappanpassad kåta byggs nedanför Vikbacka äldrecenter och en hälsostig med bänkar att vila på anläggs mellan Sjukstugan i Tärnaby och Konsum.
Storumans kommun ska köpa Folkets hus, men förhandlingar pågår kopplat till renoveringskostnader av det nedrasade innertaket.

Pistat
Snöskoleden med rosa skyltar blir ännu längre och bättre.
Längdspåren pistas varje dag under loven och upp till tre gånger övrig tid. Spåravgiften som startade förra året gav ett visst tillskott och i år införs en spårknapp för de som betalar den frivilliga spåravgiften.
Info om spåren läggs ut direkt efter 09.00 på skidspår.se

Tips för bästa besöksmål i Hemavan/Tärnaby-området

Torbjörn Utsi, Hemavan Tärnaby airport
– Mitt bästa tips är att gå från Strimasund till samelägren ovanför och de fina backarna. Det bästa är att ha med någon som kan berätta om samelägrets historia.

Hans Bromé, Tärnaby Alpin
– Mitt bästa tips är Västra Björkfjället, därefrån ser man hela Tärnaby, Hemavan, Björkvattnets dalgång, Ryfjället och Oxtindarna. Antingen går man dig från Granås, Busidas, Mittigårdsvägen eller från Ängesdalslia.

Sonja Elisasson, miljö- och samhällsbyggnadskontoret, Storumans kommun
– Vi har stuga vid Laisan och mitt bästa tips är att gå upp på Gurken. Inte säkert att man orkar ända upp förrän i slutet av säsongen, men det är en fin promenad. På vintern åker jag skoter.

Karin Malmfjord (S), oppositionsråd och deltidspolitiker, Storumans kommun
– Att gå upp på Atoklimpen en stilla sensommardag och titta ut över norska sidan och sen vända sig om och se Boxfjäll är ett minne för livet. Speciellt när det är alldeles stilla och varmt.

Thomas Ringbrant, Strömma Fjäll & Aktivitet
– Jag springer och cyklar så mycket jag kan och då är Laxfjället, som man kan bestiga från olika håll, perfekt. Annars är det väldigt fint att springa längs Laisalidsleden eller längs Syterbäcken upp till Viterskalsstugan.

Kajsa af Ekenstam, Visit Hemavan Tärnaby
– Kobåset är min favorit, där finns allt. Man kan springa på toppar, åka offpist och det väldigt fina längdspåret. Sen är det framför allt väldigt nära för oss som bor i Hemavan och för besökare.

Pia Sjögren, journalist och föreläsare
– Krutvattnet gav mig en fantastisk upplevelse i slutet av maj. När vi längtar som mest efter det gröna, då går det att få en hisnande upplevelse av allt det vita där uppe på fjälltopparna.

Skriv ut
29 september, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer