Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Invigning av holländsk chartersatsning till Skellefteå

Den 13 juni anlände det första sommarcharterflyget till Skellefteå Airport. Chartern drivs av den holländska turoperatören Voigt Travel med avresa från Rotterdam till Skellefteå i en triangulering med finska Rovaniemi. Dagens ankomst var den första av en 14 veckor lång charterperiod till Skellefteå från Holland.

– Vi är otroligt glada att tillsammans med Voigt och Visit Skellefteå kunna få till stånd denna incharter från Holland. Skellefteå Airport är en portal in till destinationen Swedish Lapland och Västerbotten in Lapland, och vi hoppas att detta bara är början på en stor tillströmning av inkommande turister från omvärlden, säger Robert Lindberg, VD Skellefteå Airport.

Med på det första planet var, förutom turister som vill uppleva naturen och kulturen i norra Sverige, även researrangörer, journalister och bloggare från norra Belgien och Nederländerna som bjudits in för bekanta sig närmare med resmålet. De kommer att besöka olika delar av regionen, såväl norr-, väster- och söderut från Skellefteå, för att lära sig mer om destinationen och ta del av utbudet för att sedan ta med sig kunskapen hem till sin fortsatta marknadsföring mot resenärer i hemlandet.

– Ett sådant här samarbete och strategisk satsning är viktigt att se på lite längre sikt och de marknadsföringsaktiviteter som görs nu i samband med de första ankomsterna syftar till att fylla planen kommande år, säger Johanna Ögren, marknadschef på Swedish Lapland Visitors Board.

Ankomsten av det första flyget har föregåtts av gemensam strategisk marknadsbearbetning mellan Voigt Travel, de två regionala turismföreträdarna Region Västerbotten Turism och Swedish Lapland Visitors Board samt de lokala destinationerna inom dessa båda regioner.
Skellefteå, i egenskap av landningsdestination har haft en nyckelroll i detta samarbete.

Bo Wikström, marknadsansvarig vid Visit Skellefteå, menar att Voigt Travels sätt att arbeta långsiktigt tillsammans med mottagardestinationer innebär ett viktigt steg för besöksnäringen i hela regionen.

– Som landningsdestination har vi ett särskilt ansvar. Vi jobbar både med att utveckla våra upplevelser och värdskapet för att med hjälp av nöjda kunder öka det totala antalet gäster kommande säsonger, säger Bo.

Arbetet med att sätta Swedish Lapland och norra Sverige på holländarnas semesterkarta har pågått länge och intensifierades i vintras i samband med att Voigt Travels vintercharter till Kiruna invigdes i februari.

– För oss är tillgänglighet en avgörande faktor så att satsa på direktcharter från Europa till Västerbotten är avgörande för att locka utländska gäster till den Västerbottniska upplevelsen. Vi behöver bli nåbara på ett enkelt sätt av en marknad som är nyfiken på Västerbotten och Swedish Laplands natur, kultur och livsstil, säger Annika Sandström, länsturistchef vid Region Västerbotten Turism.

Under senaste året har den holländska marknaden ökat med 29%, något vi direkt kan koppla till den utökade tillgängligheten med direktflyg samt de gemensamma marknadsinsatser vi gjort på hela Benelux-området som bidragit till ökat intresse för regionen.

Inför det första ankomstflyget har även två utbildningsdagar med workshops genomförts på Stiftsgården i Skellefteå där ca 50 deltagare från företag och destinationsorganisationer från Norr- och Västerbotten deltagit för att lära sig mer om den holländske resenären i allmänhet och Voigt Travels målgrupp i synnerhet. Utbildningen har letts av Voigt Travels egna personal.

– Vårt mål är att vara trendsättare och marknadsledare på Norden och utveckla direkta flygkontakter till den arktiska regionen. Med denna direktflight till Skellefteå har vi skapat en ny gateway in till norra Sverige men även Norge och Finland som ger den holländska resenären nya möjligheter för sin sommarsemester. Viktigt för fortsatt utveckling är ett nära samarbete med de regionala turistorganisationerna, destinationerna, lokala företag och andra intressenter, säger Cees van den Bosch, VD på Voigt Travel

Voigt Travel
Hollandsbaserade turoperatören Voigt Travel har världens största charterprogram mot skandinavisk marknad med 8 destinationer i 3 länder, samt 30 års erfarenhet från norra Skandinavien, varav 15 år med eget charterflyg. 2018 flyger Voigt Travel i triangulering Rotterdam – Skellefteå – Rovaniemi med ankomst Skellefteå Airport samtliga onsdagar under juni, juli, augusti samt första veckan i september. Charterresorna innebär paketerade upplevelser som riktar sig mot privatresemarknaden i Holland och Belgien.

Swedish Lapland Visitors Board är en näringslivsorienterad organisation och samverkansplattform som företräder besöksnäringen i Norrbottens läns samtliga kommuner samt Skellefteå och Sorsele kommun. Swedish Lapland används som destinations- och platsvarumärke i marknadsföringen av Sveriges nordligaste destination. Swedish Lapland och Region Västerbotten är en del av så väl Arktis som Sápmi – samernas traditionella bosättningsområde. Destinationens unika natur och lokala kultur har ett högt internationellt attraktionsvärde och 35% av gästnätterna är utländska. Tillväxten mellan år 2000-2010 var 74% och antalet årsverken nära på fördubblades. Målet är att fördubbla näringens omsättning från 4,1 miljarder år 2010 till 8,2 miljarder till år 2020.

Region Västerbotten turism är länets regionala turistorganisation och en del av Regionförbundet i Västerbottens län – Region Västerbotten. Vårt uppdrag är att verka för en hållbar tillväxt av besöksnäringen i Västerbottens län och marknadsför länet via varumärket Visit Västerbotten in Lapland.

För mer information
Andrew Sutherland, Region Västerbotten Turism
andrew.sutherland@regionvasterbotten.se
070-570 57 35

Johanna Ögren, Swedish Lapland Visitors Board
070-373 18 89

Bo Wikström, Visit Skellefteå
070-597 73 31

Skriv ut

14 juni, 2018 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund
  • ***
    Från vänster i bild: Bo Wikström (Visit Skellefteå), Duncan Holmes (Voigt Travel), Desiree Peters (Voigt Travel),  Cees van den Bosch (Voigt Travel), Robert Lindberg (Skellefteå Airport), Cecilia Frank (Swedish Lapland Visitors Board) Malin Burlin (Skellefteå Airport) och Andrew Sutherland (Region Västerbotten Turism).

Kommentarer