Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Foto: Henrik Olofsson

Lyssna

Lyckat år för turismen i Västerbotten

För tredje året i rad toppar gästernätterna i Västerbottens län sedan mätningarna startade 1978 och har ökat med 2,8 procent sedan 2013. – Fjolårets fina resultatet för turismen i länet är tack vare gott samarbete med turismföretagare och destinationerna samt Kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014, säger Annika Sandström, tf länsturistchef, VästerbottensTurism.

För tredje året i rad toppar gästnätterna i Västerbottens län sedan mätningarna startade 1978 och har ökat med 2,8 procent sedan 2013.– Fjolårets fina resultatet för turismen i länet är tack vare gott samarbete med turismföretagare och destinationerna samt Kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014, säger Annika Sandström, tf länsturistchef, VästerbottensTurism.

Kulturhuvudstadsåret i Umeå lockade många svenskar till länet under fjolåret och det visar inte minst antalet gästnätter som ökade stort i Umeåregionen +11%, Gold of Lapland +16%, och Lycksele +33%. Vilket också var störst procentuell ökning i landet av logiintläkter; +16,4%.

Antalet gästnätter har ökat kraftigt på boende i hotell +8%, stugby +25%, vandrarhem +22% medan camping minskar – 8 %.

Svenskarna dominerar i Västerbotten och ökade med +6%, medan länets viktigaste utländska marknad, Norge, minskade med – 8 %, främst på grund av en fantastisk sommar i norra Norge, den bästa ur mannaminne som gjorde att sol och bad i Sverige inte lockade lika mycket, vilket också gav utslag i en minskad camping.

Finland har ökat med +9% och blivit länets tredje största marknad, medan Tyskland, som tidigare varit det, minskade med – 8%.

England har under året utvecklats mycket positivt med +18% och är nu länets fjärde största utländska marknad tack vare direktflyg mellan Skellefteå och London.

– Turisterna från England lockas av det exotiska och vidderna i Västerbotten, säger Hans-Erik Forsell, projektledare, VästerbottensTurism

För mer information:
Annika Sandström, tf länsturistchef, VästerbottensTurism, Region Västerbotten, 070 550 16 08
Hans-Erik Forsell, projektledare, VästerbottensTurism, Region Västerbotten, 070 665 74 68

Presskontakt: Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten, 070 231 93 22

Skriv ut

12 februari, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer