Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Lyckseles unga ekokockar laddar för riksfinal med ekologisk höna

Tre elever från årskurs 3, restaurangprogrammet vid Tannbergsskolan i Lycksele tävlar i riksfinalen av Unga ekokockar som går av stapeln, lördag den 6 september i Växjö. För fjärde året i rad har Tannbergsskolan vunnit regionfinalen och gått vidare till riksfinalen.

Bildtext: Elever med sin handledare vid restaurangprogrammet, Tannbergsskolan i Lycksele som deltar i riksfinalen av Unga ekokockar i Växjö den 6 september: Emma Larsen, Robert Rimmevik, Frida Edlund och Ellen Edvinsson. Foto: Julia Arvidsson, Estetiska programmet bild, Tannbergsskolan. 

Tre elever från årskurs 3, restaurangprogrammet vid Tannbergsskolan i Lycksele tävlar i riksfinalen av Unga ekokockar som går av stapeln, lördag den 6 september i Växjö. För fjärde året i rad har Tannbergsskolan vunnit regionfinalen och gått vidare till riksfinalen.

Pressbild: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2014/09/Pressbild-Unga-Ekokockar-14.jpg

Framgångar som lockar till yrkesprogram
Region Västerbotten bekostar resan som startar onsdag den 3 september.
– Tannbergsskolans framgångar i Unga ekokockar lockar unga att söka till restaurangutbildningar, vilket stämmer överens med vår satsning på Yrkes-SM och att locka fler att söka till yrkesprogram, säger Katarina Sjöström, utbildningsstrateg, Region Västerbotten.

En av Sveriges bästa restaurangutbildning
– Efter fyra år i rikssammanhang räknas Tannbergsskolan i Lycksele som en av Sveriges bästa restaurangutbildningar, säger Robert Rimmevik, lärare, men också lagledare och coach vid tävlingar för elever vid restaurangprogrammet på Tannbergsskolan.
Han berättar att Riksfinalen i Unga ekokockar är ett tillfälle för såväl eleverna som lärare att utvecklas. I Växjö träffas restauranglärare från hela Sverige som tillfälle att byta erfarenheter och idéer som utvecklar utbildningen och i en förlängning även yrket.

Tävlingsmomentet 2014
På tre timmar och tio minuter ska åtta tallrikar färdigställas av förrätt, varmrätt och dessert på ekologiska råvaror.
Årets varmrätt är en Ekologisk höga och desserten är Ekologiska päron och tävlingsdeltagarna har i förväg utarbetat recept och arbetsmoment utifrån en förbestämd varukorg.
Se varukorg: http://www.ungaekokockar.se/wp-content/uploads/2013/06/Varukorg_RIKSFINAL_UEK_2014.pdf
Se tävlingsmanual: http://www.ungaekokockar.se/wp-content/uploads/2013/06/TAVLINGSMANUAL_RIKSFINAL_UEK_2014.pdf

Ekologisk höna en utmaning
Tannbergseleverna tävlar med ett recept där de använder hela hönan med färs av lårfilé och övriga delar från låret låter de koka i tryckkokare tillsammans med vingarna som de sedan röker. Skrovet får puttra med rödvin, smör och pepparrot för en mustig buljong och bröstfiléerna bankas för att få fram mörheten och bakas i låg temperatur för att sen fyllas med färs.

Väl förberedda
Att tillaga höna på ett för både synen och smaken tilltalande sätt är en utmaning, men Robert Rimmevik tycker att de har både ett riktigt bra recept och är väl förberedda.
– Eleverna har spånat på olika idéer och jag har coachat dem i vad jag tror är genomförbart, sen har vi testat att laga och smakat, så för tillfället är vi rätt less på höna, uttrycker Robert Rimmevik.
Till tävlingen har eleverna ett körschema som bygger på intränade moment. Juryn bedömer allt från beredning, hygien, ekonomi, smak, presentation och service.

Förrätten okänd
Ingredienser till förrätten tillkännages först dagen innan tävlingsdagen och blir då ett spännande moment att både utarbeta recept och arbetsupplägg i en hast.
– Men det är lika för alla och jag känner att vi har goda förutsättningar att nå långt, säger Robert Rimmevik.

Recept från tidigare tävling: http://www.ungaekokockar.se/wp-content/uploads/2014/08/3xRECEPT_UEK.pdf
Sida 2, variation på Fläsksida är framtaget av elever vid Tannbergsskolan.

För mer information och kontakt med elever
Robert Rimmevik, lärare vid restaurangprogrammet, Tannbergsskolan, Lycksele, 070 263 16 27
Katarina Sjöström, utbildningsstrateg, Region Västerbotten, 070 377 37 20
Mariann Holmberg, pressansvarig, Region Västerbotten, 072 222 73 43

————————————-

Fakta Robert Rimmevik
Lärare vid restaurangprogrammet vid Tannbergsskolan i Lycksele.
Han har en restaurangbakgrund som köksmästare vid Skytten i Umeå och souschef vid Stallmästargården och Café Opera i Stockholm. För fem år sedan flyttade Robert Rimmevik tillbaka till Lycksele och tycker det är väldigt spännande att jobba som lärare.
– Eleverna får riktigt bra jobb efter utbildningen och mina elever jobbar i fina kök som Köksbaren, Gotthard krog och på REX i Umeå.

Tävlande i riksfinalen Unga ekokockar 2014:
Ryssbygymnasiet, Växjö
Dackeskolan, Mjölby
Stockholms internationella restaurangskola, Stockholm
Elfrida Andréegymnasiet, Visby
Tannbergsskolan, Lycksele
Luleå Restaurangskola, Luleå

I juryn för 2014 års tävling, bland annat:
Ulrika Bryding, en av Sveriges främsta inom ekologisk gastronomi
Filip Fastén, årets kock 2014

Lista över genomförda tävlingar av Tannbergsskolans elever:
mars-10 Gymnasie-SM (4:a)
febr -11 Gymnasie-SM (5:a)
maj -11 Vinst i regionfinal Unga Ekokockar
sept -11 Riksfinal Unga Ekokockar (3:a)
maj -12 Årets kockelev (oplac.)
maj -12 Hottest Chef Contest (2:a)
maj -12 Vinst i regionfinal Unga Ekokockar
sept -12 Riksfinal Unga Ekokockar (oplac.)
jan -13 GLMS Stockholm (GlutenLaktosMjölkproteinSojaprotein)
maj -13 Vinst i regionfinal Unga Ekokockar
sept -13 Riksfinal Unga Ekokockar (2:a)
mars -14 Gymnasie-SM (2:a)
mars -14 Vildmarkskocken (2:a)
maj -14 Vinst i regionfinal Unga Ekokockar
6 sept -14 Riksfinal Unga Ekokockar

Fakta restaurangprogrammet vid Tannbergsskolan i Lycksele
Utbildningen har genomgång KRAV-certifiering av utbildningsrestaurangen.
Lycksele kommun har förstått betydelsen av ett bra restaurangprogram med kopplingen att satsa på turism. I Tannbergsskolans strategiska utvecklingsplan är det numera inskrivet att det ska finnas ett restaurangprogram.
”Strategiska utvecklingsplanen för Tannbergsskolan” att det ska finnas ett restaurangprogram.
Tävlingsframgångar har bidragit till att kommunen satsar tre miljoner på ombyggnation av restaurangutbildningens kök.
Lycksele kommun vill också satsa på regionen som ett gastronomiskt område och har sökt och fått YH-utbildningen Gastronomisk kock/Gastronomiskt entreprenörskap som startar vecka 37 för att under två år vidareutveckla 18 kockar från Norrland.

Skriv ut
2 september, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer