Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Köksmästare vid Tärnaby fjällhotell Jimmie Lannér tar emot guldmedalj i SM i mathantverk. Foto: Stéphane Lombard, Eldrimner

Lyssna

Medaljregn till Västerbotten i SM i mathantverk

Västerbotten tog hem hela sex medaljer i SM i mathantverk som avgjordes i Växjö. En av vinnarna är Tärnaby Fjällhotell som vann med Tärna Saucisse i klassen Värmebehandlad korv. Juryns solklara favorit. "Grymt klassisk korv som bara skriker efter en rejäl portion surkål och en god senap."

Västerbotten tog hem hela sex medaljer i SM i mathantverk som avgjordes i Växjö. En av vinnarna är Tärnaby Fjällhotell som vann med Tärna Saucisse i klassen Värmebehandlad korv. Juryns solklara favorit. ”Grymt klassisk korv som bara skriker efter en rejäl portion surkål och en god senap.”

Övriga Västerbottniska vinnare är:
Guld: Svedjans ost, Gårdsost. ”Vilken hyllning till svensk ystningstradition: Långlagrat, grynpipigt, jämnt, vackert, homogent, blommigt, storstilat, sagolikt. Smidigt och ändå torr konsistens. Päron-fikon-ört-doft-kola och komplexa smakackord som tar oss tillbaka till det småländska prästerskapets innersta kretsar under svensk stormaktstid. Denna ost vill vi inte skiljas från!”
Silver: Norums fiskrökeri med gravad rödingfilé. ”God traditionsenlig gravad röding med fin fisksmak och bra balans. Fin pepparsmak, mjuk och saftig.”
Silver: Svedjans Ost, Rustik. ”Omsorgsfullt arbetad ost med ett rustikt uttryck och karaktär. Ett lyckat resultat både gällande doft, smak och konsistens.”
Brons: Norums fiskrökeri, gravad sikfilé. ”Bra känsla för den vilda siken och dess ursprung och tradition. Härlig textur, bra gravning som tar fram det bästa ur den fina råvaran.”
Brons: Anders Skum Fjällvilt, Kallrök renfärs. ”En fin gammaldags produkt på ett nytt sätt. Lätt att tillaga, mild röksmak och en bra konsistens.”

Bedömningarna i SM i Mathantverk 2014 hölls på PM & Vänners nya hotell mitt i Växjö. Hotellet öppnade i maj i år och är Skandinaviens första renodlade gastrohotell. Prisutdelning, lördag 6 september, kl. 13.00–16.00 i Konserthuset i Växjö.
Av omkring 450 olika produkter indelade i 36 klasser utsågs 36 guldvinnare på Konserthuset i Växjö.
34 silver- och 27 bronsmedaljer delades ut. Flest guldmedaljer gick i år till mathantverkare från Skåne län, 7 guld. Tätt följd av Västra Götalands län, 6 guld, och Jämtlands län, 5 guld. Danmark fick 1 guld och 1 silver, Norge fick 1 silver och 3 brons och Åland fick 1 silver.
– Tävlingen är viktig eftersom den ger en direkt återkoppling till mathantverkaren och uppmuntrar till produktutveckling. Den här tävlingen går verkligen framåt för varje år och sporrar många att fortsätta utveckla unika produkter. Ett stort grattis säger vi till alla fantastiska och värdiga medaljörer, säger Aleksandra Ahlgren, Eldrimners tävlingsledning för SM i Mathantverk.

Arrangör av Öppna SM i Mathantverk är Eldrimner – Nationellt resurscentrum för Mathantverk. Öppna SM i Mathantverk är den största tävlingen i sitt slag och avgjordes för 18:e året i rad. Tävlingen har tidigare arrangerats i Östersund, Stockholm och Göteborg. I år kom tävlingen till Växjö och MAT2014.

Läs mer på Eldrimner: http://www.eldrimner.com/27915.sm_i_mathantverk.html

Skriv ut

9 september, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer