Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Umeå är en av de 52 platser i världen som den ansedda tidningen New York Times menar att du bör besöka

Amerikanske New York Times rankar varje år 52 resmål - ett för varje vecka under året. På 2014 års ranking har Umeå placerat sig på en 31:a plats - precis före kinesiska Xishuangbanna - och är den enda plats i Sverige som platsar på årets ranking.

Amerikanske New York Times rankar varje år 52 resmål – ett för varje vecka under året. På 2014 års ranking har Umeå placerat sig på en 31:a plats – precis före kinesiska Xishuangbanna – och är den enda plats i Sverige som platsar på årets ranking.

Det kan lugnt sägas att det händer mycket i och kring Umeå just nu och det försätter över hela 2014. I slutet av januari invigs kulturhuvudstadsåret med stort buller och bång och detta sätter Umeå ännu mer i blickfånget runt om i övriga Europa och världen.

Hjälp på traven av Lonely Planet

Att New York Times placerat Umeå på sin ansedda lista kan har en liten grund i att reseguiden Lonely Planet tidigare angav Sverige som ett av fyra resmål att hinna med under 2014 – och här nämnde just Umeå som ett av de platser som var värt ett besök.

Motiveringen i New York Times lyder som följer:
”På 1990-talet var det en grogrund för hardcore och heavy metal, i år kommer den här nordliga staden välkomna all genrer under sin tid som Europas kulturhuvudstad. Musiken kommer att vara i centrum vid utomhusoperaföreställningar, en croudsourcing-musikfestival och en orkesterhyllning till det lokala hardcorebandet Refused. Bildkonst som fokuserar på kulturen från det inhemska samefolket kommer att ställas ut på Bildmuséet, stadens moderna konstmuseum som nyöppnades 2012 i en glas- och träbyggnad som Henning Larsen Architects designat. Och allt är lättare att ta sig till tack vare en ny, snabbare tågförbindelse från Stockholm”.

Kapstaden i Sydafrika toppar New York Times besökslista före Nya Zeeländska Christchurch.

New York Times hela besökslista för 2014.

Skriv ut

14 januari, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer