Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Stig Strand, turistentreprenör i Hemavan och Erik Bergkvist, regionråd Region Västerbotten är glada över att det blir fler turistföretagare i Västerbottens län. Foto: Carina Hedenberg

Lyssna

Västerbotten i Almedalen: Turistföretagen i Västerbotten ökar mest i landet

I Norrbotten och Västerbotten har antalet nya turistföretag ökat med hela 18 procent under 2012 jämfört med 2011, vilket är det klart bästa resultatet i hela landet visar turistnäringens årliga företagarindex som presenteras i Almedalen idag.

I Norrbotten och Västerbotten har antalet nya turistföretag ökat med hela 18 procent under 2012 jämfört med 2011, vilket är det klart bästa resultatet i hela landet visar turistnäringens årliga företagarindex som presenteras i Almedalen idag.

– Jag är överraskad och mycket glad över rapporten med tanke på hur svårt det är att få startkapital till att starta företag. Det finns en hyfsad infrastruktur i Västerbotten som gör att det är möjligt att nå nya marknader, men den kan alltid förbättras. Det är en förutsättning för att turisterna ska kunna nå oss på rimlig tid och för att vi ska kunna utvecklas och överleva, säger turistentreprenören Stig Strand, vd för Trolltunet, Hemavan på plats i Almedalen.

47 nya företag i Västerbotten

I Norrbotten startades det 52 nya turistföretag under 2012 vilket motsvarar en ökning med 33 procent. I Västerbotten startades 47 stycken nya turistföretag vilket motsvarar en ökning med något blygsammare fyra procent. Vad gäller nyföretagandet i relation till antal invånare hamnar regionen 47 procent över index* och är därmed en av de regioner i Sverige där nyföretagandet är starkast.  Norrbotten ligger hela 57 procent över index och Västerbotten 35 procent över. Nyföretagandet i både Norrbotten och Västerbotten har utvecklats starkare än index över de senaste tre åren.

– Äntligen börjar entreprenörerna förstå vilka tillgångar som länet sitter på och vill satsa. VästerbottensTurism långsiktiga arbete börjar nu ge frukt. Sedan många år jobbar vi medvetet på att nå utländska turistmarknader som Norge, Tyskland, Schweiz och Österrike, säger Erik Bergkvist, regionråd Region Västerbotten.

Samarbetet mellan VästerbottensTurism och de utländska researrangörerna sker inom ramen för projektet AC International och är resultatet av det samarbete som VästerbottensTurism har med researrangörer på tysktalande marknader sedan 2006.

Ladda ned Turistföretagens företagarindex för norra Sverige 2013: http://korta.nu/383na

För mer information:

Stig Strand, turistentreprenör, stig@hemavan.com, 070 – 5567001

Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten, 070 618 68 55

Pressinformation: Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten, 070-231 93 22, ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

2 juli, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer