Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Rebecca Nordström och Emma Thorell Stårsta, aktuella med att starta förening för unga med psykisk ohälsa.

Lyssna

Startar förening med hjärta för unga personers psykiska ohälsa

– Det behövs en plats där man kan komma och få vara sig själv, säger Emma Thorell Stårsta, student i Umeå.
Emma Thorell Stårsta och Rebecca Nordström, båda studenter i Umeå startar en lokal avdelning av Tilia, en förening som hjälper ungdomar som på olika sätt lider av psykisk ohälsa.

– Det behövs en plats där man kan komma och få vara sig själv, säger Emma Thorell Stårsta, student i Umeå.

Emma Thorell Stårsta och Rebecca Nordström, båda studenter i Umeå startar en lokal avdelning av Tilia, en förening som hjälper ungdomar som på olika sätt lider av psykisk ohälsa.
Tilia är en ideell organisation som kompletterar sjukvården och behandling utan att ersätta den. Lokalavdelningen i Umeå är den första utanför Stockholm.

Emma Thorell Stårsta och Rebecca Nordström är medverkande i Psykeveckans program och deltar under Intresseföreningarnas dag, fredag 7 november, 13.15–16.00, Samhällsvetarhuset, Umeå universitet, Sal UB 833.
Se program för Psykeveckan i Umeå
Se program för Psykeveckan i hela Västerbotten

Både Emma Thorell Stårsta och Rebecca Nordström har egna erfarenheter av psykisk ohälsa, ätstörningar och därmed har de också haft problem med självkänslan.
Genom en kurs i självkänsla med Tilia i Stockholm fick Emma Thorell Stårsta kunskap, förmåga och verktyg att våga vara vuxen.
– Jag vågade vara just jag, berättar hon.
De är båda övertygade om att lokalavdelningen i Umeå behövs.

– Det kan göra skillnad att få sitta, få vara och känna att man kan vara precis som man själv vill, antingen berätta om sig själv, eller helt enkelt bara prata strunt, säger Rebecca Nordström.
Till en början har Tilia i Umeå fått löfte om att ha träffar på Hamnmagasinet, den första blir onsdagen den 3 december. De kommer också framöver att anordna kurser i självkänsla.
– Vi vänder oss till unga som söker kontakt och är mellan 12 och 25 år. Man kan vara intresserad av att gå kurs i självkänsla och eller bara vilja vara med på träffarna vi anordnar, säger Rebecca Nordström.

För mer information om Tilia i Umeå
Emma Thorell Stårsta och Rebecca Nordström.
VI nås på umea@foreningentilia.se eller 073 762 72 45

För mer information om Psykeveckan
Umeåområdet: Maine Lundberg, länsdelssamordnare för Umeåområdet, Socialpsykiatriskt KunskapsCentrum, Region Västerbotten, 070 586 46 25
Lycksele och inland: Marjet Gustafsson, länsdelssamordnare för södra Lappland, Socialpsykiatriskt KunskapsCentrum, 070 605 75 49
Skellefteåområdet: Karl-Anton Forsberg, samordnare Skellefteåområdet och chef för Socialpsykiatriskt KunskapsCentrum, Region Västerbotten, 070 583 59 49

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Om Tilia (namnet)
Lindsläktet (Tilia) är ett släkte med träd med hjärtformiga, sågtandade blad.
– Bladformen speglar hur det är att var ung och ha dålig självkänsla med den mjuka hjärtformen och taggarna som står för att ungdomar ska våga stå upp för sina rättigheter, berättar Emma Thorell Stårsta.

Om föreningen Tilia och stödchatt
Tilia arbetar för att hjälpa ungdomar som på olika sätt lider av psykisk ohälsa. Vi är en ideell organisation som kompletterar sjukvården och behandling utan att ersätta den.
Genom personlig erfarenhet av psykisk ohälsa har vi på Tilia kunskapen att bemöta unga utifrån deras egna förutsättningar.
Vårt mål är inte att Tilia ska bilda metodikmodell. Vårt mål är att Tilia ska bli en trygg punkt där en människa med ett kaotiskt och konfliktfyllt inre kan finna lugn och igenkänning. Därför arbetar vi med självkänsla och KASAM: Känsla av Sammanhang i fokus.
Tilia är unika i Sverige med en stödchatt som är öppen varje dag, även lördag och söndag och som riktar sig till målgruppen unga med psykisk ohälsa.
Hos oss kan du chatta med våra volontärer som alla har egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Chatten är öppen mellan klockan 21 – 22:30.
Förutom chatten utökar vi vår befintliga stödverksamhet sommar- och jullov då behovet är stort.
http://foreningentilia.se

Skriv ut

5 november, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer