Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Hans Lindberg intervjuas om Sveriges jobbigaste evenemang – YrkesSM 14-16 maj 2014 på Noliamässan.

Lyssna

Sveriges jobbigaste evenemang, vad är det?

Hans Lindberg (S), ordförande för utbildningsdelegationen vid Region Västerbotten intervjuas i Stora Nolias morgonsoffa om Yrkes-SM, just på Dansens dag.

Hans Lindberg (S), ordförande för utbildningsdelegationen vid Region Västerbotten intervjuas i Stora Nolias morgonsoffa om Yrkes-SM, just på Dansens dag.
Sveriges jobbigaste evenemang, vad är det?

Det är yrkes-SM, där unga människor tävlar i yrkeskunskap och kan bli utsedd till bäst i Sverige.

Varför ska man bli bäst i Sverige på ett yrke?
Ytterst handlar det om att höja statusen och kvaliteten för yrkesutbildningar. En utbildning på yrkesprogrammet ger dessutom ofta jobb direkt efter gymnasiet. I en del yrken är det till och med brist på tjejer och killar med utbildning. Vi behöver helt enkelt fler som söker till yrkesprogrammen.

När och var arrangeras Yrkes-SM?
Yrkes-SM arrangeras i Västerbotten i Umeå 14–16 maj 2014. Region Västerbotten är värd och genomförandet sker tillsammans med WorldSkills Sweden, Nolia, Umeå kommun i samverkan med andra kommuner, offentliga och privata aktörer.
Genom att mästerskapet arrangeras i Umeå hoppas vi också att fler från norra Sverige vill börja tävla i sina yrken.

Yrkes-SM fungerar också som språngbräda till Yrkes-EM och Yrkes-VM. På Yrkes-VM i Leipzig i juli i år, tog Sverige 5 medaljer och placerade sig på 11 plats bland de 53 nationer som deltog i mästerskapet!!

Inom vilka områden kan man tävla?
Eleverna tävlar i ett 30-tal olika yrken inom teknik, design, bygg, it, industri och service. Exempel: Möbelsnickare, billackerare, hudterapeut, grafisk design, omvårdnad.

Andra syften med Yrkes-SM?
Bra stöd i studie- och yrkesvägledning. Det här blir en chans att få impulser inför sitt yrkesval.
Och det är riktigt häftigt att se när en skicklig yrkesperson gör sitt yttersta, då förstår man att det också kommer bli kul att jobba.
Experter och representanter från branschorganisationer, yrkesnämnder, skolor och företag finns representerade vid tävlingarna.
Förutom ungdomar som deltar i Yrkes-SM tävlingarna så är andra skolungdomar från hela Sverige välkomna att delta i uppvisningstävlingar och prova på olika yrken.

Skriv ut

9 augusti, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer