Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Yrkes-SM 2014 arrangeras 14-16 maj i Umeå. Här är delar av arrangörsstaben samlad från Umeå kommun, Region Västerbotten och World Skills. Foto: Ingela Hjulfors Berg

Lyssna

Allt färre ungdomar väljer yrkesutbildningar

I onsdags samlades branscherna för en kick-off inför Yrkes-SM 2014 i Umeå samtidigt som Skolverket publicerade en rapport om att allt färre elever väljer yrkesprogram i gymnasieskolan.

I onsdags samlades branscherna för en kick-off inför Yrkes-SM 2014 i Umeå samtidigt som Skolverket publicerade en rapport om att allt färre elever väljer yrkesprogram i gymnasieskolan.

– Att färre elever väljer yrkesprogram kan få konsekvenser för länets arbetsmarknad, då rätt kompetens saknas för de arbeten som behöver bli utförda. Det visar bland annat den rapport som Region Västerbotten tagit fram inom ramen för kompetensplattformsuppdraget, 39 000 anställningar till och med 2020, säger Hans Lindberg, (S), ordförande för utbildningsdelegationen, Region Västerbotten.

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till moderna yrkes­utbildningar. Skolverkets rapport visar att andelen elever på yrkesprogram har minskat från 35 procent 2010 till 29 procent 2012. Intresset minskade redan innan gymnasiereformen 2011 men inte i samma takt.

– Ytterst handlar Yrkes–SM om att höja kvaliteten i våra utbildningar, väcka intresset hos de som är på väg att välja gymnasieutbildning och höja statusen för riktigt intressanta yrkesområden, säger Hans Lindberg, (S), ordförande för utbildningsdelegationen, Region Västerbotten.

Yrkes-SM en viktig plattform

Tusentals högstadieelever och gymnasieelever från hela Västerbotten har bjudits in för att titta på tävlingar och prova på olika yrkesmoment under handledning av yrkesfolk och Sveriges skickligaste unga yrkespersoner.

– Yrkes-SM är en viktig plattform för branschen att visa upp sig, eftersom de vill attrahera kompetenta framtida medarbetare. Intresset från branscherna är stort och i dagsläget är det inom ett 25-tal olika yrkeskategorier som unga upp till 22 år antingen kommer att tävla för att kvalificera sig till Yrkes-EM och Yrkes-VM eller som uppvisningsyrke. Det är allt ifrån flygplansmekaniker till florist som vill delta, säger Katarina Sjöström, strateg för utbildningsfrågor, Region Västerbotten.

Fakta Yrkes-SM: Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till moderna yrkes­utbildningar. Yrkes-SM 2014 går av stapeln på Noliamässan i Umeå. I Yrkes-SM, som arrangerats vartannat år sedan 2004, deltar ca 300 ungdomar i ett 30-tal yrken. Under tre dagar tävlar yrkesskickliga ungdomar upp till 22 år, i en mängd olika yrkeskategorier inom bygg, industri, it, service och tekniksektorn. Förutom att ta medalj i SM har de tävlande också chansen att få representera det svenska Yrkeslandslaget vid nästa Yrkes-EM eller Yrkes-VM. Region Västerbotten är värd för Yrkes-SM i Umeå och genomförandet sker tillsammans med WorldSkills Sweden, i samverkan med Umeå kommun och Nolia. Läs mer: www.yrkessm.se

Skolverkets rapport om minskat intresse för yrkesutbildningar:

http://www.skolverket.se/press/pressmeddelanden/2013/minskat-intresse-for-yrkesutbildningar-1.207780

Region Västerbottens rapport 39 000 anställningar till och med 2020:

http://regionvasterbotten.se/utbildning/utbildning-och-kompetensforsorjning/kompetensplattform-i-vasterbottens-lan/rekryteringsbehov-i-vasterbottens-lan/

 

Medialänkar om Yrkes-SM i Umeå 2014: 

20131003- Sveriges Radio Västerbotten: Färre unga väljer yrkesutbildningar

20131003- Västerbottens Kuriren: Yrkesskickliga gör upp i Umeå

20131003- TV4 Nyheterna Umeå: Allt färre ungdomar väljer att utbilda sig inom yrkesprogrammen

Skriv ut
3 oktober, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer