Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Yrkeslandslaget 2013. Vinnare i respektive gren i Yrkes-SM 2014 blir del i landslaget för 2014 och tävlar i Lille, oktober 2014 och Sao Paolo 2015. Foto: WSS

Lyssna

Klara att tävla för Västerbotten i Yrkes-SM

– Det är verkligen jättekul att Västerbotten redan har så många klara tävlande i Yrkes-SM, säger Katarina Sjöström, utbildningsstrateg, Region Västerbotten.
Vartefter tävlande blir klara publiceras de på: http://worldskills.se/yrkes-sm/tavlande/  Yrkes-SM 2014 äger rum i Umeå, Västerbotten, 14–16 maj.

– Det är verkligen jättekul att Västerbotten redan har så många klara tävlande i Yrkes-SM, säger Katarina Sjöström, utbildningsstrateg, Region Västerbotten.

Vartefter tävlande blir klara publiceras de på: http://worldskills.se/yrkes-sm/tavlande/
Yrkes-SM 2014 äger rum i Umeå, Västerbotten, 14–16 maj.

Vem ska bli årets yrkeslärare i Västerbotten? Elever och lärare uppmanas att nominera och rösta år den som är mest värd att vinna titeln Årets yrkeslärare: http://regionvasterbotten.se/utbildning/vem-blir-arets-yrkeslarare-i-vasterbotten/

Klara att tävla:
Johan Sandberg, grenen: isoleringsplåtslagare, Umeå, Bilfinger Industrial Services Sweden AB Umeå
Glen Dackmo, grenen: träarbete, Tannbergsskolan Lycksele
Mattias Orava, grenen: träarbete, Tannbergsskolan Lycksele^
Axel Gustavsson, grenen: it, nätverk, systemadministration, Dragonskolan Umeå

Tävlande från Tannbergsskolan i Lycksele
– Att Glen Dackmo och Mattias Orava tävlar i Yrkes-SM kommer engagera elever och lärare på Tannbergsskolan och bidrar till att sporra andra elever att höja sina resultat i utbildningen, berättar Mikael Rombe, gymnasiechef, Tannbergsskolan.
Tannbergsskolan har en tydlig policy att uppmuntra tävlingsverksamhet i skolans utbildningar. Skolan har redan tävlat inom restaurang, fordon och industri där ett flertal elever, enskilt och i grupp nått höga resultat.
– Att tävla ger skolan, elever och lärare ett kvitto på att kunskap och färdigheter håller bra kvalitet. Helt enkelt att vi kan mäta oss med och tillhöra de bästa utbildningarna, säger Mikael Rombe.

Tävlande från Dragonskolan i Umeå
Dragonskolan arrangerade hösten 2013, yrkestävling för el- och energiprogram för åtta skolor från Västerbotten och Norrbotten.
– Tävlingen satte fokus på uppgiften och blev en spännande utmaning för såväl tävlande och lärare som publik. Tävlingsmomentet i yrkesutbildningar kommer vara en naturlig del i undervisningen, säger Thorbjörn Sandkvist, teknikpedagog Dragonskolans Teknikcenter.
Många elever vid Dragonskolan kommer vara delaktiga i genomförandet av provapå-aktiviteter för besökande.

Fakta Yrkes-SM 2014, Umeå 14–16 maj
27 tävlande yrken, 15 uppvisningsyrken och 7 grenar som uppvisningstävlar från Särskolor i Västerbotten, totalt 49 yrken, allt från billackerare till vårdyrken. Dessutom deltar elever från väktarutbildningen, Tolk, Barn och Fritid och Handelsprogrammet som värdar och värdinnor. Under tre dagar fylls hela Noliaområdet, såväl ute som inne. Vinnarna av respektive yrkeskategori blir en del av Yrkeslandslaget som tävlar i EM i Lille i oktober samt i VM i Sao Paulo 2015.
Utöver tävlingarna genomförs en rad konferenser och seminarier för bland annat studie- och yrkesvägledare och för skolchefer och skolpolitiker om aktuell skolpolitik.
För besökande ungdomar erbjuds guidning av studenter från Studie- och yrkesvalsprogrammet vid Umeå universitet. I år deltar även gymnasiesärskolan för första gången inom bland annat vård och omsorg, handel, fastighet, matlagning och lantbruk samt en rad estetiska områden.
Yrkes-SM 2014 genomförs i samarbete mellan WorldSkills Sweden och Region Västerbotten, Nolia, Umeå kommun i samverkan med en rad andra kommuner i norr.

För mer information och pressbilder: www.worldskills.se
Tävlingssajt: www.yrkessm.se

För mer information och kontakt med tävlande:

Katarina Sjöström, utbildningsstrateg, Region Västerbotten, 070-377 37 20, katarina.sjostrom@regionvasterbotten.se

Johan Sandberg, Umeå, Bilfinger Industrial Services Sweden AB Umeå, 070-607 37 21, johansandberg89@gmail.com

Glen Dackmo och Mattias Orava, Tannbergsskolan Lycksele
Kontakta: Mikael Rombe, gymnasiechef, Tannbergsskolan, mikael.rombe@edu.lycksele.se070-623 78 05

Axel Gustavsson, it, nätverk, systemadministration, Dragonskolan Umeå
Kontakta: Thorbjörn, Sandkvist, Teknikpedagog Dragonskolans Teknikcenter, thorbjorn.sandkvist@umea.se, 070-575 23 04

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se072 222 73 43

Skriv ut

26 mars, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer