Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Det lyser grönt i allas ögon

Region Västerbotten lyfter regionens behov av kompetenser i de gröna näringarna. Under branscharena med tema jord och skog samlades företrädare från hela näringen för att tillsammans sätta fingret på utmaningarna som skogs- och jordbruket står inför.

Region Västerbotten lyfter regionens behov av kompetenser i de gröna näringarna. Under branscharena med tema jord och skog samlades företrädare från hela näringen för att tillsammans sätta fingret på utmaningarna som skogs- och jordbruket står inför. Branscharenan genomfördes tillsammans med Gröna Navet, LRF, Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet (SLA) och Forslundagymnasiet

Fram till 2025 kommer 40 187 personer att lämna arbetsmarknaden i Västerbotten och pensionsavgångarna väntas bli stora i jord- och skogsbruket, 66 procent av de anställda i näringen lämnar sina jobb inom en tioårsperiod.

De gröna näringarna är en mångfacetterad bransch med yrken som bonde, maskinförare, djurskötare, skogsbrukare och jägmästare. Branschen har genomgått stora förändringar och det tekniska kunnandet ökar i betydelse. I den attitydundersökning som Åke Clason vid kungliga skogs- och lantbruksakademin redovisade framgick att kännedomen om branschen är mycket låg bland ungdomar.

– Vi behöver börja ta hänsyn och aktivt arbeta för att ändra de ungas attityder till de gröna näringarna, säger Åke Clason. Bland annat måste vi ta hänsyn till hur unga söker vi information, vilka mediavanor som finns och vad man väljer mellan för karriärs- och utbildningsval.

Bland talarna under dagen fanns bonden Pär Antonsson, en ung bonde som delade med sig av sina tankar om hur de gröna näringarna kan bli attraktivare för unga.

– Man behöver få mer information redan i de lägre klasserna på grundskolan, säger Pär Antonsson. Om barn redan tidigt förstår hur maten de äter kan stå på bordet kanske ett intresse börjar gro. Sen kan det hända att personalpolitiken ibland är lite omodern. Fler bönder måste bli duktigare på att vara arbetsgivare.

Med fanns också lantbruksgymnasieleverna Fanny, Erik och Anna. De berättade om passionen för djurhållning, det bra med att kombinera teori och praktik under hela studietiden och sina framtidsvisioner, till exempel egna företagare och djurskötare på zoo. Något eleverna belyste var att få av deras kompisar, eller kompisarnas föräldrar, kände till särskilt mycket om lantbruksgymnasiet och alla de inriktningar som erbjuds, från lantbruk till hundinriktning.

Mats Granath, regionchef för LRF Västerbotten, passade på att belysa politikens roll i arbetet för att mätta jordbrukets kompetensbehov.

– Politiken måste bekräfta att jordbruk är viktigt. Varför kan vi inte ha ett produktionsmål på livsmedelssidan också, som man har i skogsbruket?

Branscharena är en mötesplats inom projektet Kompetensplattform Västerbotten, en projekt finansierat av Region Västerbotten och Tillväxtverket. Läs mer om Kompetensplattform Västerbotten här. Vill du prata mer om branscharenor eller kanske tipsa om en bransch för ett annat tillfälle? Tveka inte att höra av dig.

För mer information:

Aurora Pelli

Projektledare Kompetensplattform Västerbotten

070-611 57 77

aurora.pelli@regionvasterbotten.se

Micaela Molin

Kommunikatör Kompetensplattform Västerbotten

070-316 37 01

micaela.molin@regionvasterbotten.se

Skriv ut

4 februari, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök
 • Kortfakta om gröna näringar i Västerbotten:
  Faktaruta:

  - I Västerbotten finns idag 450 heltidsböner

  - 2000-2500 personer heltidsjobbar inom de gröna näringarna i regionen.

  - Skogsindustrin sysselsätter närmare 15 % av västerbottningarna

  - 13 % av Sveriges totala skogsbruk finns i Västerbotten

  - De kommuner i regionen där störst andel av eleverna valt skogbruksutbildningar är Bjurholm och Malå.

Kommentarer