Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Intresset för Yrkeshögskoleutbildningar i Västerbotten större än någonsin

När Myndigheten för yrkeshögskolan släpper listorna med årets ansökningar sticker Västerbotten ut; i flera län har ansökningsantalet gått ner men Västerbotten är en av de regioner där utbildningsanordnare och branscher gemensamt skrivit fram ett stort antal kvalificerade ansökningar. Faktum är att det aldrig lämnats in så många ansökningar i Västerbotten som 2018.

– Yrkeshögskolan är en flexibel utbildningsform som ger vinster för alla parter och det håller allt fler aktörer på att upptäcka, säger Stina Johansson, projektledare för Yh Nord, ett projekt finansierat av Europiska Socialfonden som syftar till att förbättra förutsättningarna att bedriva yrkeshögskoleutbildningar i Västerbotten och Norrbotten.

Yrkeshögskolan levererar eftergymnasiala utbildningar skräddarsydda efter arbetsmarknadens behov, framskrivna och drivna i ett nära samarbete mellan näringsliv och utbildningsanordnare. För att stärka dessa kontakter har Region Västerbotten under våren genomfört en rad dialogträffar med industrin, en sektor med ett stort kompetensbehov och en kraftig tillväxt.

Syftet med de här branschdialogerna är att identifiera de yrkesroller som branschen efterfrågar och översätta dessa till tänkbara utbildningar på Yrkeshögskolenivå.

– Svensk industri går på högvarv och och det gäller inte minst Västerbotten. Men för att nå fortsatt framgång gäller det att våra företag hittar rätt kompetens, idag och om några år. Vi tror att den här förbättrade dialogen som leder till än mer aktuella och eftertraktade YH-utbildningar är en viktig pusselbit i det arbetet, säger Stina Johansson. På tur står fler sektorer, exempelvis vård- och omsorg som även de har stora behov av att rekrytera medarbetare med rätt kompetens.

30 ansökningar som backas upp av näringslivet

Toppnotering för antalet ansökta YH-utbildningar i Västerbotten stannade på 30 den här gången, ett rekord som förslår att dialogerna varit framgångsrika. VAD de olika utbildningsanordnare vill utbilda kring är givetvis olika men de har den gemensamma nämnaren att ämnesområdena har goda framtidsutsikter och stundande rekryteringsbehov.

I Västerbotten fokuserar ansökningarna på allt från data/IT till Samhällsbyggnad, Friskvård och kroppsvård, Journalistik och Information, Teknik och Tillverkning, eller Lantbruk, djurvård, trädgård skog och fiske.
Generellt över landet var data/IT, juridik, journalistik och information de allra mest populära områdena.
Årets ansökningsomgång stängde 4 september. Nu har myndigheten sammanställt de totalt över landet 1 106 ansökningarna och påbörjar handläggningen.
Beslut meddelas i slutet av januari nästa år.

Bildtext:
BRANSCHDIALOG. Projektet Yh Nord har bland annat sett till att utbildningsanordnare och företag fått möjlighet att samtala om kompetensbehovet i länet. Foto: Emil Hägglund.

För mer information

Stina Johansson
stina.johansson@regionvasterbbotten.se
‭070-365 45 70

Skriv ut

28 september, 2018 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund
  • FAKTA YH:
    ***
    Yrkeshögskolan levererar eftergymnasiala utbildningar skräddarsydda efter arbetsmarknadens behov, framskrivna och drivna i nära samarbete med näringslivet.
    9 av 10 studenter får jobb direkt efter utbildningen, ett kvitto på att de svarar mot arbetsmarknadens efterfrågan.

Kommentarer