Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Jag jobbar med det: biomedicinsk analytiker Sandra Gustavsson

Jag kände inte till att man kunde bli biomedicinsk analytiker innan, men kombinationen teknik och att arbeta med människokroppen lät spännande.

I Västerbotten kommer pensionsavgångarna fram till 2025 vara stora, ca en tredjedel av dagens sysselsatta försvinner, vilket motsvarar drygt 40 000 personer. Samtidigt medför globaliseringen och digitaliseringen att arbetsmarknaden förändras med tjänstesamhällets framväxt och nya affärsmodeller- en utveckling som medför både möjligheter och utmaningar. En av utmaningar är att behovet av rätt kompetenser ökar vilket ställer krav på att utbildningarna motsvarar branschernas behov. ”Jag jobbar med det” är en intervjuserie med människor som jobbar inom Västerbottens brist- och framtidsyrken. ”Jag jobbar med det” ingår i projektet Modell för branschsamverkan och är exempel på hur utbildningsvägarna i länet kan se ut.

Varför blev du biomedicinsk analytiker och hur såg vägen dit ut?

När jag gick på gymnasiet fick min klass en presentation av de som läste vid biomedicinska analytikerprogrammet. Den presentationen var spännande och gav en rolig bild av yrket. Jag kände inte till att man kunde bli biomedicinsk analytiker innan, men kombinationen teknik och att arbeta med människokroppen lät spännande. Jag sökte därför utbildningen direkt efter gymnasiet. Grundutbildningen på universitetet var tre år och efter några år gick jag vidare till doktorandstudier.

Under studietiden upptäckte jag allt eftersom vad man kan jobba med, mycket tack vare all den praktik vi fick vara på under utbildningen. Det öppnade mina ögon för hur spännande jobbet är.

Vad är det bästa med ditt jobb/ starkaste fördelarna?

Det roligaste är att man aldrig blir fullärd. Vi jobbar med hjärta, EKG, lungor njurar och aldrig med samma sak hela dagarna. Det växlar helt enkelt mycket och alla bitar utvecklas hela tiden tack vare teknikens utveckling. Det är väldigt roligt att få undersöka patienter och fundera på vad man ser. Biomedicinsk analytiker får jobba självständigt och ta mycket ansvar, det är starka fördelar med vårt jobb.

Vilka karriärmöjligheter finns inom yrket?

Allt fler kombinerar yrket med doktorandstudier så att man kan bli specialiserad på särskilda ämnen. På vissa ställen har det införts specialisttjänster som gör att lönen kan höjas och att man blir helt självständig. På så sätt kan en biomedicinsk analytikers arbete bli mer synliggjort. Sen finns det ju möjlighet att gå över till den mer tekniska sidan och jobba för till exempel företag som jobbar med att ta fram utrustning för vården. Karriärmöjligheterna är många.

Hur tror du att man skulle kunna få fler att söka sig till yrket?

Jag tror att fler skulle söka sig till biomedicinsk analytiker om man visste om hur stor utvecklingspotentialen är inom yrket, man kan utvecklas hela yrkeslivet och man kommer inte stå kvar och göra samma saker.

Sen tror jag att det behöver bli tydligare hur bred yrkeskategorin är och vad man gör.

Hur har din syn på yrket förändrats sen du började jobba med det?

Ja, bara på de år jag har jobbat har det hänt ganska mycket. Jag har gått från att utföra rutinmässiga arbetsuppgifter till att vara mer självständig. Sen har förståelsen för att det är ett viktigt jobb ökat. Vi har ett ganska stort ansvar. Vi står själva för undersökningar och måste stå för det vi upptäcker när vi undersökt en patient. I viss utsträckning gör vi samma saker som läkare. Att jag som biomedicinsk analytiker skulle ha ett så stort ansvar för människor trodde jag inte när jag började det här jobbet.

Hur skulle du vilja förändra yrket och branschen du är inom?

Jag skulle vilja ha tydligare karriärsteg och nivåer inom yrket. Ökad kompetens ska vara lika med ökat ansvar. Det behövs tydligare steg så att lönen kan hänga med, för det behövs nog en bättre löneutveckling. Det är viktigt med lönespridning, i alla fall om fler ska lockas till en karriär inom yrket.

Finns det andra yrken och branscher som du i din yrkesroll skulle vilja samverka mer med?

Vi jobbar mycket med medicinteknisk utrustning, men där finns det säkert mycket mer som kan hända och många produkter och innovationer som kan utvecklas. Bara på 10 år har det hänt mycket med utrustningen och därför tror jag att vi kan få se många nya digitala lösningar framöver.

Varför väljer du att jobba och bo i Umeå, Västerbotten?

Jag kommer från Umeåtrakten och trivs väldigt bra här. Umeå universitet är erkänt bra och sjukhuset här är stort så man får ta del av många sammanhang. Det finns en bra utveckling här. Hur stort ansvar man får ta som biomedicinsk analytiker skiljer sig rätt mycket mellan sjukhusen och i Umeå får man ta mycket ansvar.

 

Intresserad av biomedicinska analytikerprogrammet? Läs mer här.

 

Skriv ut
20 april, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök
 • Namn: Sandra Gustavsson
  Jobbar på: Klinisk fysiologi, Umeå universitetssjukhus
  Yrke: Biomedicinsk analytiker
  Antal år i yrket: 7 år
  Bor: Umeå
  Ålder: 28
  Utbildning: biomedicinska analytikerprogrammet, inriktning klinisk fysiologi
  Fritidsintressen: Träning, utflykter i skogen, fjällvandringar

Kommentarer