Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Jag jobbar med det: Systemutvecklare Jenny Österlund

Jag jobbar med det är en intervjuserie om Västerbottens framtids- och bristyrken. Läs om Jenny Österlund som jobbar som Systemutvecklare/programmerare och agil coach i Umeå.

I Västerbotten kommer pensionsavgångarna fram till 2025 vara stora, ca en tredjedel av dagens sysselsatta försvinner, vilket motsvarar drygt 40 000 personer. Samtidigt medför globaliseringen och digitaliseringen att arbetsmarknaden förändras med tjänstesamhällets framväxt och nya affärsmodeller- en utveckling som medför både möjligheter och utmaningar. En av utmaningar är att behovet av rätt kompetenser ökar vilket ställer krav på att utbildningarna motsvarar branschernas behov. ”Jag jobbar med det” är en intervjuserie med människor som jobbar inom Västerbottens brist- och framtidsyrken. ”Jag jobbar med det” ingår i projektet Modell för branschsamverkan och är exempel på hur utbildningsvägarna i länet kan se ut.

Jenny Österlund: Systemutvecklare/programmerare och agil coach

Varför blev du programmerare och hur såg vägen dit ut?

Jag hade ett eget renoveringsföretag på Mallorca och behövde en hemsida, men ville göra och sköta den själv. Det ledde till att jag sökte mig till en webbmasterutbildning. Jag byggde på den utbildningen med en programmeringsutbildning och har idag en utbildning som är ett år kortare än civilingenjörsutbildningen men ett år längre än en kandidatutbildning.

Vad är det bästa med ditt jobb/ starkaste fördelarna?

Att det är omväxlande med nya projekt och nya kunder hela tiden. Gillar man problemlösning så är programmerare det rätta yrket, för man jobbar med att lösa problem hela dagarna. Människor uppskattar ens jobb också, vilket är väldigt trevligt.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för en programmerare?

Vi pratar oftast ihop oss i teamet på morgonen för att sedan gå vidare med att dela upp projekt i mindre delar och börja lösa problem. Till exempel kan det handla om att skapa en inloggningsfunktion till en webblösning. Jag skriver kod för den specifika lösningen, skickar vidare till en kollega som testar den och kodar vidare vid behov. Ibland har jag demomöten med kunder där vi tillsammans diskuterar hur produkten kan utvecklas. Det tycker jag om, det är roligt att utveckla programmeringen med kunderna.

Vilka karriärmöjligheter finns inom yrket?

Det finns flera olika karriärmöjligheter. Man kan bli senior utvecklare eller specialist, men också bredda sig och bli kunnig om lite allt möjligt. Man kan bli systemarkitekt eller agil coach, projektledare, testningsansvarig. Något som är väldigt bra med branschen är att det finns stora möjligheter att byta inriktning utan att skola om sig. Många håller på med egna projekt som fritidssyssla också, vilket banar väg för att kunna starta eget om man vill det.

Hur tror du att man skulle kunna få fler att söka sig till yrket?

Man måste synliggöra att det är ett framtidsyrke och hur många olika karriärmöjligheter det finns inom IT-branschen. Programmering är en profession, inte att leka framför datorn. Ordet IT är ganska luddigt och många vet inte vad det innebär och vad man kan bli. Man behöver börja informera i tidig ålder om branschen och vilka yrkesmöjligheter det finns inom IT. Sedan tror jag att man behöver satsa lite extra på att locka fler tjejer till branschen. Av någon anledning söker sig fler killar än tjejer till programmering, ett konstigt fenomen som möjligen kan bero på att dataspel är mer riktade mot killar.

Hur har din syn på yrket förändrats sen du började jobba med det?

Jag trodde att programmerare var ett jobb där man mest satt själv och jobbade. Det har visat sig att det är helt tvärt om, man jobbar jättemycket i team och med andra människor. Att jobba inom IT-branschen kräver helt klart social förmåga. Jag tyckte också att det var svårt att veta vilka yrken man kunde söka när jag var klar med utbildningen, men idag vet jag att det finns massor av olika yrken inom branschen.

Hur skulle du vilja förändra yrket och branschen du är inom?

Jag skulle vilja ha in fler tjejer och att det blev allmänt mer känt vad programmerare egentligen jobbar med. Något som också är viktigt för utvecklingen av yrket är att beställarsidan behöver lära sig mer om IT-branschen. Förväntningarna på vad en programmerare kan göra är ibland orealistiska. I vår bransch likt vilket serviceyrke som helst så får man den kvalitet som man betalar för, men det verkar inte alla ha förstått än.

Finns det andra yrken och branscher som du i din yrkesroll skulle vilja samverka mer med?

Vi kan samarbeta med alla och det är det som är tjusningen med mitt jobb. Idag går allt ihop med IT, en frisör likväl som en gruvverksamhet. Men jag skulle nog vilja jobba mer mot den traditionella industrisektorn, där finns mycket att göra. Mediabranschen känns också intressant.

Varför väljer du att jobba och bo i Umeå, Västerbotten?

Det finns bra förutsättningar att hitta jobb inom IT här. Vi kanske saknar fler ”storfräsare” inom branschen, men det kommer mer och mer. Däremot är IT-branschen en klar framtidsbransch och jobb finns överallt. Det kan vara en av de viktigaste anledningarna till varför fler borde söka sig mot programmering.

Skriv ut

12 december, 2014 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök
 • Programmerare är en eftergymnasial utbildning som bygger vidare på gymnasieexamen.

  Umeå universitet
  Det finns flera utbildningar på Umeå universitet, ex:
  Kandidatprogrammet i datavetenskap
  Högskoleingenjörsprogrammet i Elektronik och Datorteknik/ Medicinsk teknik
  Civilingenjörsprogrammet i Teknisk datavetenskap
  Mer information: www.umu.se

  Campus Skellefteå
  Luleå tekniska universitet har flera utbildningar i Skellefteå, ex:
  Datorgrafik, konstnärlig kandidat
  Datornätverk
  Systemvetenskap, kandidat
  Mer information: http://www.campus.skelleftea.se

  Yrkeshögskola
  Applikationsutvecklare för mobila enheter. Folkuniversitetet i Umeå:
  http://www.folkuniversitetet.se/Har-finns-vi/Umea/Yrkeshogskola
  Utvecklare inom .NET. Kunskap & Kompetens i Umeå: http://www.nyhs.se

 • Namn: Jenny Österlund
  Jobbar på: Acino
  Yrke: Systemutvecklare/programmerare och agil coach
  Antal år i branschen: 3
  Bor: Umeå
  Ålder: 34
  Utbildning: Webbmaster 2 årigt högskoleprogram + 2 årig högskoleutbildning i Avancerad webbprogrammering
  Fritid: Dansar lindy hop, håller på med husrenovering och odling

Kommentarer