Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Minecraft ska locka fler unga till gruvsektorn

Det populära äventyrsspelet Minecraft ska användas för att skapa intresse hos barn och unga för mineral- och gruvnäringen. Den nya versionen av spelet testas i Skellefteå på den 8 maj.

Det populära äventyrsspelet Minecraft ska användas för att skapa intresse hos barn och unga för mineral- och gruvnäringen. Den nya versionen av spelet testas i Skellefteå på fredag.

Det är SGU, Sveriges geologiska undersökning, som utvecklat en betaversion av det populära spelet Minecraft där spelaren kan hitta olika typer av mineraler och utföra uppgifter för att på ett lekfullt sätt lära sig mer om gruv- och mineralnäringen.

Den nya versionen av Minecraft demonstreras den 8 maj kl. 13.00 i kommunstyrelsens sammanträdesrum i Stadshuset i Skellefteå. Vid demonstrationen kommer några ”testspelare”få prova den nya versionen av spelet. Demonstrationen arrangeras av SGU, Region Västerbotten och Skellefteå kommun.

Vid demonstrationen närvarar personal från SGU för att berätta mer om bakgrunden till den nya satsningen. Lennart Gustavsson är projektledare vid Region Västerbotten för Gruvkomp, ett uppdrag från regeringen att utarbeta planer för gruv- och mineralnäringens långsiktiga behov av nyanställningar:

-Det här är ett jättebra exempel på hur vi kan jobba för att locka fler unga att söka sig till gruv- och mineralnäringen. Kompetensbehoven inom branschen är stora och kommer bli större. Det är därför viktigt att vi jobbar på nya sätt för att skapa intresse för branschen redan i de lägre åldrarna.

Bakgrunden till satsningen är det sinande intresset för de naturvetenskapliga och tekniska utbildningarna. Samtidigt går den tekniska utvecklingen inom gruvindustrin snabbt framåt.

-Digitaliseringen ställer nya krav på kompetensförsörjningen. Framtidens gruvindustri kommer att kräva helt andra kunskaper och kompetenser, säger Aurora Pelli, projektledare för Kompetensplattform Västerbotten vid Region Västerbotten. Det SGU är gör med Minecraft ligger helt rätt i tiden och vi kommer följa det här med stort intresse.

Vid presentationen kommer ett antal politiker från Skellefteå kommun närvara, bland annat kulturnämndens ordförande. Representant från Boliden AB deltar också under demonstrationen.

För mer information:

Lennart Gustavsson, projektledare för Gruvkomp Region, 070-343 96 85

Aurora Pelli, Projektledare Kompetensplattform Västerbotten, 070-6115777

Presskontakt:

Micaela Molin

Kommunikatör Region Västerbotten

070-316 37 01

micaela.molin@regionvasterbotten.se

Skriv ut

Kommentarer