Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Spridningskonferens Barn och ungas hälsa

David Eberhard inledde den årliga länskonferensen med humoristisk touch i en föreläsning kring barnuppfostran och barn och ungas hälsa. Eftermiddagen gav utrymme för diskussion kring arbetet med ungas hälsa och ohälsa utifrån ett antal goda exempel från länet. På plats fanns förtroendevalda, chefer och medarbetare inom kommun och landsting som arbetar med barn och ungdomar.

– Vi har glada barn men olyckliga ungdomar, påpekade David Eberhard under sin föreläsning.

David Eberhard har en lång historia inom sjukvården och “har spenderat hela sitt vuxna liv på psykakuten”, påpekade han skämtsamt. Både som överläkare vid St.Görans Sjukhus, underläkare, sjuksköterska och mentalskötare. Idag också uppmärksammad författare samt föreläsare inledde han konferensen med en humoristisk och samtidigt allvarlig föreläsning om klimatet som skapar psykisk ohälsa.

Föreläsningen berörde ämnen som idag hör till vår vardag, bland annat paniksyndrom som blir allt vanligare. Och det faktum att det psykiska måendet faktiskt inte har speciellt mycket att göra med vad vi varit med om i livet. De största faktorerna är arv och miljö; allt från vilka förväntningar man har till ren genetik och sårbarhet.

– Ju säkrare vi får det, desto otryggare känner vi oss, menar Eberhard. Idag är vi människor tryggehtsnarkomaner, samtidigt som känslan av trygghet givetvis är subjektiv. Men, trygghet är något vi blivit bortskämda med och därför skapar vi rädslor som egentligen inte behöver finnas.

Under eftermiddagens valbara seminarier lyftes goda exempel från hela länet fram. FRIS Skellefteå, B4 Storuman, Hikikomori i Umeå, Polis och Fältgrupp Västerbotten samt  Ungdomshälsan berättade om sitt arbete med barn och unga. Intressanta diskussioner fördes kring ämnen som ungdomars vardag på nätet, brottsförebyggande arbete, social rehabilitering, hur självmordsstatistiken ska minskas och hur ungdomar med risk för ohälsa fångas upp.

Dagens programpunkter och ämnen vägde tungt, men är av stor vikt för Västerbottens ungdomars hälsa och framtid. Ungdomarna idag skapar samhället imorgon. Men hur förklaras den ökade psykiska ohälsan och var går gränsen mellan friskt och sjukt? Och framförallt – vad är normalt?

Mer information:

Tobias Thomson
Strateg inom utbildning och kompetensförsörjning
tobias.thomson@regionvasterbotten.se
070 – 636 29 31

Skriv ut

22 mars, 2017 | Olivia Collin

Kommentarer