Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Nytt uppdrag för kartdetektiver i flera län

Kartdetektiver i årskurs 3 utökar och under hösten deltar förutom Västerbotten även Västernorrland och Jämtland.

 

Kartdetektiver i årskurs 3 utökar och under hösten deltar förutom Västerbotten även Västernorrland och Jämtland.
– Förra årets premiär för årskurs 3 med ett tjugotal klasser från Västerbotten blev lyckat och nu vill flera län vara med och hela 60 klasser är anmälda, berättar Anna-Karin Åsander, projektledare för Kartdetektiverna och mediepedagog vid MediaCenter, Region Västerbotten.

Undersöker sin hemort
Anna-Karin Åsander som står bakom idén och stöttar lärarna i genomförandet berättar att metoden blev mycket uppskattad och har en tydlig koppling till kursplanen då det handlar om att lära sig om sin närmiljö, att skriva och att arbeta med digitala verktyg, i det här fallet bloggar.
– Eleverna tycker det är jättespännande att själva få bygga upp en hemlig informationsbank om sin närmiljö som de skickar vidare till en annan klass, säger Anna-Karin Åsander.

Strikt agent ger uppdragen
Till uppdraget finns en berättelse om ”The Boss”, en strikt chef för en agentbyrå som anlitar de bästa kartdetektiverna för att hjälpa till med svåra uppdrag, det vill säga elever i årskurs tre.
I år kommer trailern med ”The Boss” att handla om flera vita fläckar på Sverigekartan och intervjuer med odugliga egna agenter – hjälp behövs från eleverna.
– Kombinationen av spännande uppdrag, berättande och att arbeta med digitala verktyg blev en klar succé och ”The Boss” blev väldigt efterfrågad av eleverna karaktären därför kommer utökas lite mer under hösten, berättarAnna-Karin Åsander.

Hur går det till?
Varje klass får beskriva den egna hemorten utifrån valfria områden för en annan klass någonstans i de andra medverkande länen. Den beskrivning klassen gör är hemlig och visas endast för den andra klassen. Den ska inte innehålla så tydlig information att mottagarklassen genast kan lista ut vilken ort det handlar om. I det här läget känner man inte heller till vem den andra klassen är. Den andra klassen gör likadant och beskrivningarna delas genom hemliga bloggar som varje klass bygger upp med textmaterial och bilder. Därefter gissar klasserna på varandras bloggar och kommenterar deras inlägg, vilken ort kan det vara?
– Det känns spännande att samarbeta med mediecentraler i andra län och utöka konceptet, nu får eleverna också det lite klurigare att gissa orterna, berättar Anna-Karin Åsander.
Vilka skolor som medverkar är i nuläget hemligt men kommer att offentliggöras i slutet av året.

Kartdetektiverna är initierat och skapat av Mediacenter i Västerbottens Län. Till hösten 2012 samarbetar vi med Av-Media Västernorrland och Av-Media Jämtland.

För mer information
Anna-Karin Åsander, projektledare Kartdetektiverna: anna-karin.asander@regionvasterbotten.se, 076-789 5761

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten,mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut

3 september, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer