Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Full fart i Vilhelmina

Straten av första rummet i Vilhelmina har gått över förväntan. I nuläget kommer 6 ungdomar till första rummet berättar ”MackeBång som är kommunal projektledare.

Straten av första rummet i Vilhelmina har gått över förväntan. I nuläget kommer 6 ungdomar till första rummet berättar ”MackeBång som är kommunal projektledare.

Så här i början har vi fått ägna tid åt att färdigställa lokalerna, som börjar bli riktigt fina och anpassade för första rummet. Samtidigt arbetar vi med att stärka deltagarnas självkänsla och självförtroende. Den som som säger det är Macke Bång, projektledare för första rummet. En annan viktig del är att ta upp frågor som engagerar eleverna. Vi har, så här långt, genomfört övningar och aktiviteter för att skapa goda relationer mellan deltagare och övriga, diskussioner kring alkohol och droger, både enskilt och i grupper och studie-besök hos olika företag för att sedan tala om lika yrkesinriktningar, i grupp och även enskilt.

Macke och hans kollegor använder sig av Watch, en metod för gruppvägledningssamtal och Motiverande samtal (MI). Dessa metoder har bakats in i projektet eftersom men kommer att öka framöver.

Samarbetet sker  i första hand mellan Första rummet, socialtjänst och Arbetsförmedlingen, vilket fungerar bra. Att jobba i första rummet handlar om att vara mångsysslare ,säger Macke, allt ifrån att hämta ungdomar som har det jobbigt eller bara kliva upp på morgonen för att ta sig till skolan. Första rummet har redan lett till att det skapats en vuxenresurs som på ett konkret sätt kan ta sig an ungdomarna.

Just nu har vi deltagare som inte skulle ha haft någon sysselsättning om inte projektet fanns, det skulle troligtvis bara vara hemma med risk för ett framtida utanförskap.

Vi har deltagare med både hög frånvaro samt sociala riskfaktorer. Då det gäller hög frånvaro så är hämtning ett bra alternativ har vi märkt. Närvaron har ökat för vissa deltagare. Det beror bl.a. på hämtning, men för andra är det också egen motivation och fortlöpande kontakt med projektet.

Vilhelmina ser också goda förutsättningar att utveckla det kommunala informationsansvaret. Erika Teglund arbetar både med organisationen och uppsökande verksamhet.

Skriv ut

8 december, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer