Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Krönika: Man måste vara modig!

Studie- och yrkesvägledaren Gunilla Grenholm vid Ersängsskolan i Umeå skriver om modet hon ser i de nyanlända elever som ingår i utbildningsprojektet Plug In 2.0.

Att få möjligheten att jobba med våra nyanlända elever anser jag vara en gåva för varje dag som går.

Eleverna tycker nog att vi lär dem många olika bra saker i skolan, men oj vad mycket bra saker de lär oss. Ödmjukhet, förståelse, tålamod… för att inte tala om all den glädje de sprider. Självklart har vi även sorg, ledsamheter och oro, men mixen av allt gör att värmen blir desto större genom att vara med dem.

Tisdagen den 16:e februari fick jag möjligheten att prata inför ca 120 stycken skolledare i Umeå Kommun om Plug In projektet och den portfolio som vi jobbar med på Ersängsskolan. Vår skolområdeschef ville också att jag skulle ta med mig en elev som kunde berätta lite om hur det har varit att komma till Sverige, hur mottagandet, vad eleven tyckte om skolan och hur eleven såg på sin framtid. Jag tog med mig en 15-årig pojke från Afghanistan. Han tackade ja till uppdraget så fort att jag först trodde att han missförstått vad han skulle göra, framförallt inför hur många och vilka personer han skulle prata. När jag upprepade mig för andra gången tittar han på mig med ett lugn och en beslutsamhet och sa ”- Man måste vara modig, Gunilla! ”. Det var då jag insåg att han stod för allt vad ordet mod innebär. Detta genom sin resa till Sverige plus att vara ensamkommande, och jag vet att han kommer att fixa det galant.

Han fick frågorna för att kunna förbereda sig till talet/berättelsen och han tränar på boendet helt själv på vad han ska säga. På måndagen innan träffades vi efter skolan för att gå genom det han ville säga. Jag kände ingen nervositet hos honom utan bara en stolthet över att han ville göra detta.

Hans tal/berättelse var sedan en inspiration att lyssna på. Han avslutar sin berättelse med att säga ”-Tack för att ni lyssnat på mig! ”. Då reser sig alla skolledare i rummet och applåderar. Vad jag sedan hört så gick ingen oberörd därifrån och många hade tårar i sina ögon.

Han frågade mig i bilen på väg tillbaka till skolan”-Gunilla, var jag bra?” Bra.. säger jag ..du var BÄST!

Att ge lite grann ger tusenfalt tillbaka. Han gav lite av sig själv och nu får han tusenfalt tillbaka. Vill ni höra honom tala så boka in er på SSA-konferensen den 13-14 april i Umeå. Han kommer då att tala på seminariet den 14 april som Ersängsskolan har.

Ps. Han tackade ja till det uppdraget direkt och då är det viktigt att komma ihåg att han kom till Ersängsskolan i november och talet/berättelsen gjorde han helt på svenska.

Månadens ord är : MODIG

Gunilla Grenholm

Studie- och yrkesvägledare vid Ersängsskolan i Umeå

Lokal projektledare Plug In 2.0

Skriv ut

23 februari, 2016 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer