Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Krönika: Världsmedborgare på våra skolor

Ulrika Israelsson, Syv i Vindelns kommun och engagerad i Plug In 2.0, skriver om alla de världsmedborgare som finns på länets skolor. Unga som sett så mycket och som bidrar till vidgade synsätt i Västerbottens skolor.

Jag är nyligen hemkommen från ett möte med lärare och vägledare från de Nordiska länderna samt de Baltiska staterna med focus på möjligheten till utbildning och arbetsmarknad för såväl ungdomar som unga vuxna. Dagar fylldes med arbete kring att identifiera vilka behov och utmaningar som vi står inför när det handlar om rörligheten i området utbildning och arbetsmarknad för människor i våra respektive länder. Vilka metoder och verktyg kan vi tillsammans under dessa dagar synliggöra, för att underlätta vårt dagliga arbete?

Väl hemkommen så börjar vardagen rullar på, men tanken om den globala rörligheten har fastnat i mitt huvud och jag tänker på de nyanlända ensamkommande ungdomar som redan är världsmedborgare men ofrivilligt. Det är genom dem som jag får uppleva starka möten, att få ett perspektiv på hur ett liv kan se ut före och efter ankomsten till Sverige. Vilka styrkor kan jag som vägledare hjälpa ungdomarna med att plocka fram och vända och vrida på? Mest troligt har de lärt känna sig själva efter de utmaningar som de har upplevt. Men även varit tvungen att ta många olika kontakter för att komma framåt. Empowerment och subjektskapande är ord som jag känner passar i sammanhanget och som ger mig verktyg och vägledning i vardagen.

Dessa möten påverkar mig genom att min världsbild kryper närmare mitt vardagliga liv. Samtidigt sker andra stora världshändelser som också påverkar mig på olika sätt- hur kommer det bli efter bytet av president i USA? Vilka följder får detta i världen och hur påverkas världsmedborgaren av detta? Återigen hamnar jag tillbaka i mina tankar hos de som flytt sitt hemland.

Ulrika Israelsson

Lokal projektledare i Plug In Västerbotten 2.0

Studie- och Yrkesvägledare Vindelns Kommun

Skriv ut
18 november, 2016 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer