Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Samspråka ger stöd vid elevernas val till gymnasieskolan

… Om det är svårt för elever som är födda i Sverige så är det än värre för elever med kort tid i Sverige. Dessa elever ska mitt i kulturchockar och intensiv språkinlärning också skaffa sig insikt i det svenska skolsystemet och dessutom veta vad de vill bli…

I början av februari stängde antagningsenheten för den här gången. Då skulle alla elever som går årskurs 9 ha gjort sina gymnasieval. Många är det som under årets första veckor har funderat, våndats, ändrat sig, funderat igen och undrat och undrat vilket program de ska välja… Om det är svårt för elever som är födda i Sverige så är det än värre för elever med kort tid i Sverige. Dessa elever ska mitt i kulturchockar och intensiv språkinlärning också skaffa sig insikt i det svenska skolsystemet och dessutom veta vad de vill bli, säger Karoline Holmgren, juniorkonsult i Sampråka.

SYV-informerar-om-skolsystemet,-gymnasieprogram-mm

Under årets två första månader har Samspråka i Lycksele fokuserat på att låta elever på Språkintroduktionsprogrammet få göra studiebesök på olika gymnasieprogram. De sk PRASO- besöken har integrerats med högstadiets programbesök. PRASO-besöken har varit mycket uppskattade och flera elever har berättat att de nu vet vad de ska välja för program, trots att de inte kommer bli färdiga med Språkintroduktionen detta läsår. En sådan medvetenhet ger lärarna på Språkintroduktionen möjlighet att under kommande läsår individualisera innehåll i texter och uppgifter mot elevernas kommande gymnasieval, något som kommer vara till hjälp vi den annars så tunga övergången till ett gymnasieprogram, avslutar Karoline.

Skriv ut

10 mars, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer