Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Kontakt
Lyssna

SUPER-svar

Har du en (akut) fråga om utbildning på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet?

Du har sökt i SUPER-kollen, på nätet, frågat kolleger, varit på kurser, läst litteratur och vetenskapliga artiklar (eller inte haft tid) men har ännu inte fått svar. Då kan du testa ett sista(?) skört halmstrå som heter SUPER-svar.

Skicka e-post med din fråga!

Dina frågor är också av stort värde för SUPER- eftersom de bidrar till en bank med frågor och svar, på evidens av relevans för praktiken i just vår region.

Formulera din fråga så att den kan vidarebefordras till fler experter.

Så här går sorteringen till. (Nej, det är inget skämt, snarare ett experiment.)

 • Jag vet något själv.
  Detta är det snabbaste sättet att dela med sig av kunskap men också det mest begränsade. Även om jag ständigt tar del av forskning inom en mängd olika områden och discipliner och tycker det är något av det roligaste som finns, så vore det ren dårskap att utmåla sig som någon sorts pedagogisk polyhistor. Ta detta för vad det är: Snabb information i all välmening så länge, med minst en vetenskaplig referens, men stor reservation för bristande underlag och behov av fortsatt utredning.
 • Jag vet någon som vet något.
  Den bästa tillgängliga expert jag känner till får chansen att besvara din fråga. Svagheten här är att experten kanske inte alls har tid eller möjlighet att svara och att SUPER- inte har några medel att arvodera forskare med. En annan svårighet kan vara att frågan är för vid eller opreciserad för att hamna inom expertens område. Förhoppningsvis leder det ändå till att du får kontakt med forskning inom det område du behöver kunskaper om.
 • Jag vet någon som vet någon som vet något.
  Förutom personer med rika kontaktnät kan detta handla om nätverk och sammanslutningar, t.ex. SkolforskningsinstitutetCampbell collaborationSBU, eller What works clearinghouse. Eftersom två slumpmässigt valda personer på jorden förenas av antal kontakter på i genomsnitt sex personer (se även Granovetter, 1973) bör det finnas goda möjligheter att en person som undrar något skulle kunna få kontakt med någon som har relevanta kunskaper inom området.

Här är några frågor som ställts tidigare och nu är under publicering:

 • Skolstorlekens betydelse
 • Yoga i skolan
 • Spädbarns språkutveckling

Uppdaterad 6 april, 2017 kl 15:43 av Per-Daniel Liljegren