Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Vård och omsorgscollege i Västerbotten presenterar Lisa som läser andra året på vård och omsorgsprogrammet, Midgårdsskolan i Umeå

Inom en tioårsperiod beräknas omkring 130 000 undersköterskor och vårdbiträden behöva anställas i välfärden. Lisa är på sin resa mot att bli en av dem som har Sveriges viktigaste jobb!

Kan du berätta varför du valde att läsa vård och omsorgsprogrammet?

I första hand så gick jag faktiskt bygg och anläggningsprogramet på Liljaskolan. Men efter 1 år så insåg jag att det verkligen inte var någonting för mig, jag ville jobba med människor istället så då kändes vården som ett passande alternativ. Min mamma fick mig också att göra det valet, hon jobbar som sjuksköterska och jag följde ofta med henne på jobbet då jag var mindre. Det var super mysigt att vara där och prata med patienterna osv.

Vad är det bästa med att läsa den här utbildningen?

Det bästa med denna utbildning är att man lär sig så otroligt mycket nya och spännande saker. Människokroppen är otroligt intressant och det finns alltid nya saker att upptäcka. Det är även mycket praktik och det uppskattas jätte mycket. Istället för att endast sitta i en skolbänk så får man fara ut och lära sig ännu mer och träffa människor.

Vad har förvånat dig mest under utbildningen?

Det som faktiskt förvånade mig mest var hur otroligt intressant det är. Jag var väldigt skoltrött men denna utbildning fick mig att känna mig på banan igen. Även att det fanns metodsalar som ska likna en sjuksal. Där får vi elever öva praktiskt på varandra med allt som vi ska kunna när vi går ut. Exempelvis puls/blodtryck, linda ben, bädda, förflyttningar osv osv. Det är egentligen väldigt mycket som har förvånat mig till det positiva, jag hade en bild på hur det skulle se ut och den förändrades helt när jag började.

Var vill du helst hamna när du är klar med din utbildning?

Mitt mål när jag är klar med denna utbildning är att hamna på sjukhuset, avdelning spelar inte så stor roll utan det hade varit roligast att vara på så många ställen som möjligt så man får mer kunskap. Senare i livet vill jag utbilda mig till sjuksköterska och jobba på ambulansen. Det verkar väldigt spännande.

Vad tror du behöver göras för att fler ungdomar ska söka vård och omsorgsprogrammet?

Man måste nå ut till dom på ett bra sätt. Man behöver förändra bilden som de flesta har, att man bara torkar bajs exempelvis. Att jobba inom vården är så otroligt mycket mer, det är ett fantastiskt lärorikt yrke och man kan bli så otroligt mycket också. Att fara runt på olika högstadieskolor och visa en större del av vad man gör tror jag också är en bra idé. Då kan man förändra bilden de flesta har och få fler att söka.

Skriv ut
23 november, 2016 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer