Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Vård och omsorgscollege i Västerbotten presenterar Rebekka som läser tredje året på vård och omsorgsprogrammet, Midgårdsskolan i Umeå

Inom en tioårsperiod beräknas omkring 130 000 undersköterskor och vårdbiträden behöva anställas i välfärden. Rebekka är på sin resa mot att bli en av dem som har Sveriges viktigaste jobb!

Kan du berätta varför du valde att läsa vård och omsorgsprogrammet?

– Det började med att jag ville jobba med barn, älskar barn och har varit barnvakt åt släkt och vänner sen jag va liten, men dagisfröken var inget som lockade. Vården kom in i bilden tidigt och eftersom både mamma och pappa jobbar inom vården och jag har varit på bådas respektive jobb som liten så växte intresset mer och mer. Så då jag kombinerade de båda så blev det en väldigt bra blandning, får jobba med folk och vårda dem men även jobba med barn.

Vad är det bästa med att läsa den här utbildningen? 

– Det finns otroligt mycket bra med vård och omsorgsprogrammet. Man lär sig något nytt i stort sätt hela tiden. Men personligen så tycker jag att det är praktiken. Jag absolut älskar att jobba med människor och man får se så otroligt mycket då man är på praktik inom vården, ingen dag är den andre lik! Man får träffa alla möjliga människor och jobba med olika sjukdomar och personligheter vilket är väldigt bra träning inför framtiden. Dessutom så är praktiken ett bra sätt för en att se om vården är något för dig men också en stor utbildningsmöjlighet. Sen så kan man även bli erbjuden jobb på de praktikplatser som du haft under de tre åren vilket bevisar lite grann att du gjort ett bra jobb. Och du behöver aldrig oroa dig för jobb när du är klar med utbildningen heller.

Vad har förvånat dig mest under utbildningen? 

– Det är väl egentligen hur pass mycket plugg som det faktiskt krävs. Det är ju så otroligt mycket som man ska kunna och lära sig, sjukdomar, biverkningar av olika läkemedel samt symtom osv. Ibland blir det för mycket men det gäller att planera och prioritera. Men tro mig då jag säger att det är värt de, varenda minut av plugg är värt de!

Var vill du helst hamna när du är klar med din utbildning? 

– Helst inom barnomsorgen på sjukhuset men har även kontakt med praktikplatsen som jag hade i tvåan. Så det är någon av de två platserna som jag vill jobba på, ska ansöka på båda ställena och sen får vi se helt enkelt.

Vad tror du behöver göras för att fler ungdomar ska söka vård och omsorgsprogrammet? 

– Dem flesta har bilden av vård och omsorg att det är torka bajs och kiss hela dagarna men det är så otroligt mycket mer. Dem behöver få se den andra sidan av vården, den fantastiska delen där man får träffa människor och vårda patienter. För om man skulle klargöra det för folk och berätta till exempel vad elever har fått göra på praktiken o.s.v så tror jag att dom skulle få en helt ny bild av vården. För vårdyrket är bland det roligaste jag vet och jag tror nog att väldigt många som inte söker till vård och omsorgsprogrammet skulle passa väldigt bra inom vården, dom har bara fel bild av antingen programmet eller yrket. Vi måste förändra den bilden.

Till sist är det något mer du vill berätta om vård och omsorg? 

– Det är en fantastisk utbildning med underbara lärare. Rekommenderar det otroligt starkt till alla som funderar på att söka! Ni kommer inte ångra er!

Skriv ut

2 november, 2016 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer