Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Vård och omsorgscollege i Västerbotten presenterar Saga

Inom en tioårsperiod beräknas omkring 130 000 undersköterskor och vårdbiträden behöva anställas i välfärden. Saga är på sin resa mot att bli en av dem som har Sveriges viktigaste jobb!

Kan du berätta varför du valde att läsa vård och omsorgsprogrammet?

– Vid första valperioden så sökte jag frisör på dragonskolan, som jag kom in på. Men vid omvals-perioden så ändrade jag mig och valde vård o omsorgsprogrammet istället. Jag hade pratat med min Mamma som också jobbar inom vården och efter det så gick det upp för mig att när jag kliver upp på morgonen så vill jag känna mig motiverad att åka till jobbet. Och det kommer jag känna om jag jobbar med människor, eftersom jag vet att jag gör något viktigt. Jag vill känna att jag kan göra skillnad och att jag faktiskt gör skillnad.

Vad är det bästa med att läsa den här utbildningen? 

– Helt klart praktikerna! Första året var det äldreomsorgen i sammanlagt 6 veckor varav 2 var fältstudier. Andra året är det handikapp, sjukhuset eller vårdcentralen i 5 veckor. Sista året så är det antingen psykiatrin, sjukhuset, vårdcentral eller handikapp beroende på vart man var sist.

Vad har förvånat dig mest under utbildningen?  

– Det är nog faktiskt hur pass mycket plugg det är, vilket jag inte hade trott innan. Det är så mycket man ska lära sig och så mycket nya svåra ord. Det kan kännas lite stressigt att komma ihåg allting, men eftersom det är så pass intressant så kommer man långt genom att bara lyssna på lektionerna! Men kan säga att man inte kan sitta och hålla på med mobilen och bara slöa igenom alla åren. Man får komma ihåg att det är människor vi ska jobba med så man måste veta vad man håller på med.

Var vill du helst hamna när du är klar med din utbildning? 

– Oj vilken svår fråga. Det finns så mycket att välja bland, så jag kan inte svara på den frågan än.

Vad tror du behöver göras för att fler ungdomar ska söka vård och omsorgsprogrammet?  

– Det gäller nog att elever som går programmet eller de som jobbar inom vården kommer och gör någon slags föreläsning om programmet och hur det är att jobba med det och gå utbildningen. Det är svårt att veta när man går i 9:an vad man vill bli när man blir stor, men något som kan underlätta är ju om man får mer information om olika program och vad man ska välja om man vill bli undersköterska tex, så man inte går någon omväg.

Till sist är det något mer du vill berätta om vård och omsorg? 

– Att det inte bara är att torka bajs och jobba med gamlingar. För det var något jag fick höra av väldigt många när jag berättade att jag skulle gå vård och omsorg. Man får inte glömma bort att det finns så mycket mer än att jobba inom äldreomsorgen, man märker under tiden man jobbar vad som passar en bäst. Sen är det en vanesak också. Efter ett tag så är det faktiskt inte så hemskt att torka det där bajset, just saying haha.

Skriv ut

27 oktober, 2016 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer