Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Digitala lärtekniker ger elever möjlighet att exempelvis samarbeta med elever på andra skolor.

Lyssna

Västerbotten – pilotlän för digitalt lärande

Västerbotten skulle kunna pröva olika typer av digitala lärtekniker för att säkra behörig kompetens och ge möjlighet till rimliga skoldagar inklusive restid.
– Självklart ska Västerbotten ligga i framkant på det här området, vi har ett av världen bästa bredband som mycket väl kan användas till undervisning, säger Ewa-May Karlsson (C), vice regionråd, Region Västerbotten.

Västerbotten skulle kunna pröva olika typer av digitala lärtekniker för att säkra behörig kompetens och ge möjlighet till rimliga skoldagar inklusive restid.

– Självklart ska Västerbotten ligga i framkant på det här området, vi har flera av Sveriges minsta kommuner och långa avstånd. Dessutom har vi ett av världen bästa bredband som mycket väl kan användas till undervisning, säger Ewa-May Karlsson (C), vice regionråd, Region Västerbotten.

Teknik för kvalitet och överbrygga avstånd
Regionvästerbotten fullmäktige har antagit en motion från Centerpartiet om att utreda om Västerbotten kan bli ett pilotlän för utveckling av digitala lärtekniker.
Läs motionen: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2013/11/Motion-digitalt-lärande.pdf
Många små kommuner har svårt att rekrytera behöriga lärare i alla ämnen och digital teknik skulle kunna överbrygga avstånd och ge högre kvalitet. Motionen trycker även på behovet av kompetensutvecklingsinsatser för lärare att pedagogiskt utnyttja möjligheten med verktyget.
– Med digital teknik kan eleverna ha klasskamrater på en annan plats. Varför ska man alltid grupparbeta med en bordsgranne, tycker Ewa-May Karlsson.

Digital undervisning en modern undervisningsform
Region Västerbotten har tidigare ansökt om att bli pilotlän men fått avslag med hänvisning att distansundervisning inte är tillåtet i grundskolan.
– Digital undervisning är inte synonymt med distansundervisning. Digitala lärmetoder är minst lika intressant för den stora skolan och unga människor förväntar sig att skolan kan hantera moderna undervisningsformer, säger Ewa-May Karlsson.

För mer information:
Ewa-May Karlsson, vice regionråd, Region Västerbotten, 070 663 64 94,  ewa-may.karlsson@vindeln.se

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut

30 november, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer