Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Glada florister över sina medaljer. Foto: Mariann Holmberg

Lyssna

Yrkes-SM avgjort – medaljregn till norra Sverige

152 ungdomar från hela Sverige har tävlat om medaljer i 26 olika yrken som bygg, design, industri, vård/omsorg, it, service samt teknik. Vinnarna blir en del av Yrkeslandslaget som tävlar i VM i Brasilien 2015. Närmare 15 000 personer har besökt Yrkes-SM på Nolia i Umeå.

Efter tre hektiska dagar i Umeå är nu Yrkes-SM avgjort och Sveriges skickligaste, unga yrkesutövare har korats. 152 ungdomar från hela Sverige har tävlat om medaljer i 26 olika yrken som bygg, design, industri, vård/omsorg, it, service samt teknik. Vinnarna blir en del av Yrkeslandslaget som tävlar i VM i Brasilien 2015. Närmare 15 000 personer har besökt Yrkes-SM.

Västerbotten
Guld: Kasper Svensson/Anton Karlsson, Umeå, träarbete
Guld: Johan Sandberg, Umeå, isoleringsplåtslagare
Brons: Mattias Lindström, Umeå, telekommunikation

Västernorrland
Silver: Martin Höglund, Sundsvall, svets
Silver: Emelie Emanuelz, Sundsvall, vård och omsorg

Norrbotten
Silver: Jesper Andersson, Piteå, Plattsättare
Brons: Jonas Lundgren, Luleå, VVS-montör

Fyra guldmedaljer till Skåne, två guld och två silver till Göteborg och två guld till Umeå.

Se hela medaljlistan: http://mb.cision.com/Main/1995/9586852/245901.pdf
Kontaktuppgifter till tävlande: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2014/05/YSM-tävlande-total.till_.webb_.pdf

Pressbilder: yrkessm.se/press

Resultatlista medaljörer: se bilaga. (övriga placeringar har vi inte klara just nu)

Telefonnummer till de tävlande: yrkessm.se/press under tävlande.

Alltför många betraktar den gymnasiala yrkesutbildningen som ett andrahandsalternativ trots att yrkesutbildning öppnar många möjligheter till jobb, eget företagande samt fortsatta studier. Prognoser visar att det kommer att finnas en stor brist på yrkeskompetens inom de flesta branscher. Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset för, och rekryteringen till, yrkesutbildningar.

– Svensk yrkesutbildning ligger i framkant och i vissa yrken är det svårare att bli svensk mästare än världsmästare. Tävlingen i sig har till uppgift att ytterligare höja kvaliteten och skapa intresse för yrkesutbildningar i Sverige. Det är inom många av de branscher som representeras här som det finns arbete, säger Tommy Hellström vd WorldSkills Sweden.

Organisationen bakom Yrkes-SM är: Region Västerbotten, Nolia, Umeå kommun i samverkan med en rad andra kommuner i norr, WorldSkills Sweden (ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan) samt en rad privata och offentliga aktörer.

För mer information kontakta:

Katarina Sjöström, Strateg inom utbildning och kompetensförsörjning på Region Västerbotten, tel: 070-377 37 20

Presskontakt:

Liza Skoglund 072 350 92 22 liza@bystrombalodis.se

Lotta Balodis 070 483 62 25 lotta@bystrombalodis.se

Pressbilder: www.worldskills.se/press

välj bildarkiv på Flickr och skriv namn på den person ni söker högst upp i högra hörnet ”WorldSkills Sweden photostream”

WorldSkills Sweden

WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Genom samarbeten med företag, yrkesnämnder, branschorganisationer och skolor har detta samarbete i uppdrag att höja statusen, intresset och kvaliteten på yrken och yrkesutbildning. WorldSkills Sweden ansvarar för svenska Yrkeslandslagets deltagande i Yrkes-VM (WorldSkills) och EuroSkills samt är arrangör av Yrkes-SM. Yrkeslandslagets huvudsponsorer är AFA Försäkring som värnar arbetsmiljö samt AMF som fokuserar på hållbara pensionslösningar.

Skriv ut
16 maj, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer