NYHETER 2023-01-23

Vaccination mot HPV i Umeå flyttar till Ersboda hälsocentral

Nu kan kvinnor födda 1994–1999 boka tid för vaccination mot humant papillomvirus, HPV, på Ersboda hälsocentral istället för den centrala vaccinationsmottagningen i Umeå.

 

Anledningen är att den centrala vaccinationsmottagningen i Umeå stängde den 20 januari.

Erbjudandet om kostnadsfri vaccination mot HPV är en del i en nationell studie med målet att utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige. Region Västerbotten gick med i studien under hösten 2022 och sedan 24 november 2022 erbjuds alla kvinnor som är födda 1994–1999 möjlighet att delta.

– Vi hoppas att kvinnorna fortsatt ska hitta till oss och anta erbjudandet om denna fantastiska möjlighet att skydda både sig själv och andra mot livmoderhalscancer, säger Sara Höglund, projektledare och barnmorska i Region Västerbotten.

Inledningsvis har kvinnor folkbokförda i Umeå och Skellefteå med kranskommuner fått inbjudan till studien. I början av 2023 går inbjudan ut till kvinnor boende i resten av länet.

– Tillhör du målgruppen och har vägarna förbi Skellefteå eller Umeå går det jättebra att boka en tid även om du inte fått någon inbjudan, säger Sara Höglund.

Du bokar tid genom att logga in på 1177.se. Du kan också ringa valfri hälsocentral för att få hjälp att boka tid.

Även den som inte har det juridiska könet kvinna, men har en livmoderhals, erbjuds att vaccinera sig och kan boka tid.

I Skellefteå är den centrala vaccinationsmottagningen öppen som vanligt.

Vanliga frågor och svar

Läs mer om forskningsstudien på HPV-centers webbplats

Läs mer om erbjudandet och boka tid på 1177.se

Tillbaka till nyhetslistan