NYHETER 2022-05-26

Vinnaren utsedd i Folktandvårdens tävling Tandhajpen

I januari bjöd Folktandvården i Västerbotten in elever i årskurs fyra till en tävling om tändernas betydelse. Syftet med tävlingen är att öka kunskapen om hur viktigt det är att ha en god munhälsa livet ut, vare sig man är en människa eller ett djur. Tandvårdsstrategen och initiativtagaren Karin Sunnegårdh-Grönberg kan idag efter juryns bedömning presentera det vinnande bidraget, vilket gick till klass 4 på Lövångersskolan i Skellefteå kommun.

Illustration med tecknade djur

– Det känns jätteroligt att så många skolklasser nappade på idén. Vi och juryn är djupt imponerade av barnens engagemang – vilken kraft och glädje! Och jag vill rikta ett varmt tack till alla elever, mentorer och våra samarbetspartners Lycksele djurpark, Norrmejerier och Länstrafiken som gjorde det hela möjligt, säger Karin Sunnegårdh-Grönberg.

Folktandvården i Västerbotten lägger ett stort fokus på att förbättra munhälsan hos barn och ungdomar och med att hitta nya arbetssätt för att lyckas med detta. Tävlingen Tandhajpen, som riktar sig till elever i årskurs fyra i Västerbottens län, är deras senaste initiativ och tänkt att bli ett återkommande event.

Tävlingsuppdraget

Att sköta om sina tänder är livsviktigt och tävlingsuppdraget i Tandhajpen gick ut på att beskriva varför tänderna har betydelse för hälsan, överlevnaden och välbefinnandet för en människa eller ett djur. Det kunde gestaltas på en mängd olika sätt och bedömdes utifrån dessa punkter:

  • Hur väl det framgick att tänder är nödvändiga för hälsa, överlevnad och välbefinnande.
  • Att kunskapen om tänder, deras utveckling och funktion hos människor och djur var informativ och korrekt.
  • Att bidraget inspirerade betraktaren till lärande och förståelse för hälsa hos människor och djur.
  • Att bidraget hade ett respektfullt förhållningssätt till människor och djur.

Uppgiften har tolkats genom en rad kreativa och blandade medium såsom teckning, skulptur, spel, podcast, föreläsning, intervju, saga och musikvideo. Totalt kom hela 45 bidrag in, där åtta gick vidare till nomineringen.

Och vinnaren är

En jury bestående av Lennart Melin från Lycksele djurpark, Hanna Hardell från Norrmejerier, Nina Lindberg från Länstrafiken i Västerbotten, tillsammans med områdeschefen för Folktandvården Anna-Maria Stenlund-Berggren, var eniga om att klass 4 från Lövångersskolan i Skellefteå kommun hade åstadkommit det bästa bidraget utifrån kriterierna med sin musikvideo.

– Vi på Folktandvården, tillsammans med juryn, är djupt imponerade och berörda av elevernas engagemang, skaparglädje, delaktighet, gemenskap och inte minst innehållet i själva tävlingsbidragen berättar Karin Sunnegårdh-Grönberg.

Priser och utställning

Första priset i tävlingen är ett besök för hela klassen på Lycksele Djurpark efter sommarlovet, där Länstrafiken kan vara behjälplig med transport där det är möjligt. Vår gissning är att djurens tänder kommer att få lite mer fokus än vanligt under besöket.

Andra priset, en gåva från Norrmejerier, gick till klass 4 på Västangårdsskolan i Umeå och ett delat tredje pris, tandvårdsprodukter till hela klassen från Folktandvården, gick till klass 4 på Waldorfskolan och till klass 4 på Röbäcks skola i Umeå.

För den som är intresserad av att se verken kommer de åtta nominerade bidragen att visas på Alva kultur på Norrlands universitetssjukhus i Umeå inom kort. Bidragen består av både digitala och analoga alster och kreativiteten bland eleverna har som sagt varit hög. För den som inte kan ta sig till Alva kultur kommer de även att läggas upp på Tandhajpens webbplats.

Länk till Tandhajpens webbplats

 

Tillbaka till nyhetslistan